Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kouč Slavie Jarolím: Prý jim stačí dát rychle dva góly

Sport

  7:51
PRAHA/JANOV - Viděl jsem Janov i loni a už tehdy na mě udělal velký dojem, říká obdivně trenér Slavie Karel Jarolím o prvním soupeři v Evropské lize. Kdyby tušil, že v polovině září bude italské Serii A vládnout FC Janov, nejspíš by se modlil, aby Slavia vstoupila do Evropské ligy úplně někde jinde. "To neovlivním, takže budu raději šetřit energii na důležitější věci," mávne rukou kouč pražského klubu Karel Jarolím.

Karel Jarolím. foto: ČTK

Fotbalisté Slavie dnes večer v rodišti Kryštofa Kolumba narazí na tým, který zatím nahání strach i Interu Milán, jenže oni mají svých starostí dost. Třeba s početnou marodkou, kvůli které do Itálie vyrazilo jen sedmnáct hráčů.

Ve výpravě chybí i útočník Stanislav Vlček. Proč?
Už po utkání v Liberci měl trochu problémy, cítil stehenní sval. V úterý zkoušel trénovat, ale nešlo to. Je to komplikace.

Zvlášť proti Janovu. Tušíte, že proti vám stojí nejsilnější soupeř ve skupině?
To je těžké. Valencii jsem tak dopodrobna nesledoval, spíš jsem se zaměřil na Janov. A ten silný je. Viděl jsem ho i loni a už tehdy na mě udělal velký dojem.

JANOV OČIMA MATEJE KRAJČÍKA

Ve hře dopředu musíme být hodně rychlí

"Proti Janovu jsem hrál ještě na jaře s Regginou a doma jsme prohráli 1:0. Trenér Jarolím se mě na to hned vyptával. Myslím ale, že se Slavií máme na lepší výsledek. Italové nebudou hrát žádné nakopávané míče, takže musíme být trpěliví a ve hře dopředu být hodně rychlí. Pokud bychom drželi míč v přechodové fázi příliš dlouho, srovnají se vzadu v šesti lidech do jedné řady, a to se nám bude prosazovat těžko.

Musíme tam být dřív. V létě Janovu sice odešli útočníci Motta a Milito, ale v ofenzivě jsou přesto hodně silní. I domácí prostředí jim pomáhá k tomu, aby předváděli útočný fotbal, při kterém padá hodně gólů. Bývá tam super atmosféra, která každého hned nakopne. A ještě něco – kádr Janova je pohromadě už hodně dlouho a právě z toho pramení jeho síla. Na špici tabulky budou kousat ještě dlouho." 

Čím?
Jsou hodně silní v kombinaci, hrají v pohybu. Ve dvou zápasech dali sedm gólů a doma jsou hodně silní. Navíc hrají jen na tři obránce, takže v jejich hře dochází k prolínání postů. Jsou hodně nebezpeční.

Je to po Arsenalu nejtěžší soupeř, na kterého jste dosud narazili?
Hráli jsme už s hodně dobrými soupeři, ale zásadní rozdíl je právě v tom, že Janov hraje trochu jiným způsobem.

Není to pro vás naopak výhoda?
Nemyslete si. Oni se stačí dobře vracet do obrany, jsou taky hodně agresivní při ztrátě míče. Mají ten systém zažitý, navíc budou hrát doma. Nesmíme jim dopřát prostor, to by pro ně byla výhoda.

Ostatně vy jste v pohárech proti silným soupeřům většinou vždy inkasovali do 10. minuty.
Bude to jedna z věcí, která pro nás bude důležitá. Nesmíme brzy inkasovat. Je to na hráčích. Nesmíme do zápasu jít s přehnaným respektem, to by bylo špatné.

Na hřišti se zřejmě objeví i útočník Hernán Crespo. Zaujal vás?
Má zkušeností na rozdávání. V posledním utkání jen střídal, ale i tak se dostal do šance, kterou chladnokrevně proměnil.

Není to už ale jen slavné jméno?
Pořád je to dobrý hráč. Nejlepší roky už má za sebou, ale na druhou stranu umí využít své zkušenosti.

Co vám o Janovu říkal váš syn Lukáš, který hraje za Sienu?
Někdy v předminulé sezoně tam vyhráli 3:1, tak jsem se ho ptal, jak do udělali. Prý to bylo jednoduché. Do poločasu dali dvě branky a o výsledku bylo rozhodnuto. Takže recept na úspěch znám. (směje se)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!