130 let
Badmintonista Petr Koukal.

Badmintonista Petr Koukal. | foto: czechbadminton.cz

Koukal i Gavnholt obhájili zlato na badmintonovém šampionátu

Sport
  •   20:18
PRAHA - Čeští olympionici Petr Koukal a Kristína Gavnholt obhájili tituly mistrů republiky na víkendovém šampionátu v Mostě. Koukal vybojoval již celkově sedmý titul, Gavnholt má pátou zlatou medaili v řadě. Pátý titul z pěti šampionátů rovněž získala ve smíšené čtyřhře dvojice Alžběta Bášová, Jakub Bitman.

Koukal se dokázal na vrchol domácí sezony dobře připravit i přes problémy s kolenem, které ho trápily například na loňském světovém šampionátu. Mistrovstvím republiky prošel bez ztráty setu a ziskem sedmého titulu se přiblížil rekordmanovi Janu Frohlichovi, který za svou kariéru zvítězil desetkrát. Ve finále však s Koukalem sehrál zcela vyrovnanou partii Jakub Bitman, jenž podlehl až ve dvou koncovkách 17:21 a 19:21.

Mezi ženami kralovala Kristína Gavnholt. Pětadvacetiletá hráčka, která se dlouhodobě připravuje v Dánsku, prošla turnajem ještě snadněji než Koukal. V repríze loňského finále porazila nejlepší českou juniorku Lucii Černou 21:13 a 21:10.

Černá si spravila chuť ve čtyřhře žen, kde se zkušenou Hanou Milisovou, pro níž to bylo již patnácté (!) finále v této disciplíně, obhájily titul z minulého roku. Finálovými soupeřkami byly stejně jako vloni Martina Vacková s Monikou Erbenovou. Výsledek 21:15 a 21:5.

Bitman s Bášovou získali pátý titul v řadě

Nejlepším smíšeným párem v České republice je dlouhodobě Jakub Bitman s Alžbětou Bášovou, což se projevilo i v Mostě. Společně získali již pátý titul v řadě, tentokrát však měli cestu ke zlatu ulehčenou tím, že finále musel pár Stanislav Kohoutek, Hana Milisová pro zranění Kohoutka skrečovat.

Čtyřhra mužů letos spatřila nové mistry republiky. V souboji dvou nejvýše nasazených párů zvítězila reprezentační dvojice Pavel Florián, Ondřej Kopřiva nad Markem Tellerem a Petrem Hoškem 21:18 a 21:10 a slavila první společný titul.

Všichni čerství mistři republiky se představí pod českou vlajkou na nadcházejícím Mistrovství Evropy družstev mužů a žen, které se uskuteční od 11. února ve švýcarské Basileji. Na mužský tým čekají obhájci titulu Dánové, Slováci a Irové, ženy vyzvou rovněž Dánky a také Turkyně a Maďarky.

Autor: