Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Koupí si návrat? Odstrčený ‚klekající fotbalista‘ Kaepernick chce podíl v klubu NFL

Sport

  9:19
PRAHA - Dva příběhy se skrývají v zámořských novinkách kolem soutěže amerického fotbalu NFL, ve kterých hrají hlavní roli „klaďase“ a „záporáka“ ostrčený hráč Colin Kaepernick a majitel Caroliny Panthers Jerry Richardson, obvinění ze sexuálního obtěžování.

Colin Kaepernick na tiskové konferenci. foto: Reuters

Když loni v přípravném období poklekl Colin Kaepernick před výkopen během státní hymny na protest proti diskriminaci Afroameričanů ve Spojených státech, stal se symbolem tohoto boje.

Tak silným symbolem, až přišel o práci. Když mu po sezoně skončila smlouva u San Franciska 49ers, hledal šikovný quarterback novou napříč ligou marně.

Byť to žádný z majitelů nahlas neřekl, jeho vzdor americké vlajce a prezidentu Donaldu Trumpovi, který poklekávání sportovců při národní hymně dlouhodobě kritizuje, hrál v jejich rozhodnutí neangažovat jej významnou roli.

Colin Kaepernick (vpravo) klečí při americké hymně.

Kaepernickův protest si získal širokou podporu i řadu odpůrců.

Nyní se přiblížila chvíle, kdy by se mohl opět začít objevovat na hřišti. A to díky příběhu číslo dvě. Příběhu skrytém pod hastag #metoo. 

Sexuální obtěžování žen totiž „dorazilo“ také do NFL, respektive mezi majitele klubů. Z nevhodnému chování na pracovišti a z rasové diskriminace je obviněn jednaosmdesátiletý majitel Caroliny Panthers Jerry Richardson.

Ten sice nic nepopřel ani nepotvrdil, ovšem rozhodl se oznámit prodej klubu. A mezi zájemci o podíl v Carolině, která zatím s bilancí 10 výher a 4 porážky míří do play-off (chybí odehrát dvě kola), je právě Kaepernick. Ten o svém plánu informoval na twitteru. Plánu, který není nereálný.

Po podílu v klubu, jehož hráčská hodnota je 2,3 miliardy dolarů, zatoužil také raper P-Diddy. Hudební hvězda zároveň oznámila, že pokud se svojí nabídkou uspěje, Kaepernicka podepíše.

Oba muži se vzájemně hodně respektují, je to zhruba měsíc, co se osobně potkali a popovídali si mezi čtyřma očima.

„Chci koupit Panthers a šířit svoji víru. Setkání s Colinem pro mě bylo silně inspirující. Většina majitelů nejsou Afroameričané, nerozumí nám. Chci psát dějiny,“ svěřil se osmačtyřicetiletý raper.

A byť útok Caroliny vede jednička draftu z roku 2011 Cam Newton, v osobě Kaepernicka by měl hodně kvalitního partáka a muže, díky kterému by nemusel být pod takovým tlakem.

Byť už je to patnáct měsíců, co třicetiletý rodák z Milwaukee poprvé poklekl, zájem o jeho osobu neutichá. Před dvěma týdny například přebral v rámci galavečeru sportovní osobnosti Sports Illustrated ocenění Muhammad Ali Legacy Award, které je udělována těm, kteří se drží svých ideálů za všech okolností na hřišti i mimo ně.

Mimochodem, když loni Kaepernick poklekl na stadionu Buffala Bills, vystoupil z týmového autobusu v tričku s portrétem Muhammada Aliho...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...