Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kozubek doplaval na mistrovství světa v Koreji čtvrtý. Jen sekundu od medaile

Sport

  9:41
Kwangdžu (Korea) - Matěj Kozubek doplaval v životním závodu čtvrtý na mistrovství světa v Koreji na pětikilometrové trati. V tvrdém a rychlém závodu se v závěrečném kole prohnal kolem většiny soupeřů a v cíli ho od medaile dělila sekunda a dvě desetiny. První zlato mezi dálkovými plavci vybojoval evropský šampion Kristóf Rasovszky z Maďarska, druhý český reprezentant Vít Ingeduld skončil třicátý z 61 účastníků.

Vítěz závodu na 5 km Maďar Kristof Rasovszky. Kozubka od něho dělila sekunda a dvě desetiny. foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Mistr světa v plavání zachránil tonoucího turistu na Sardinii. ‚Udělal jsem jen to, co jsem musel‘

„Matěj předvedl neskutečný výkon. Čtvrté místo na mistrovství světa je prostě bomba,“ uvedl reprezentační trenér Jan Srb. Třiadvacetiletý Kozubek takové nadšení nesdílel. „Čtvrté místo je super, ale nemám z toho zvláštní pocity. Kdyby to byla medaile, tak by to asi bylo něco jiného,“ řekl na webu dálkového plavání.

Muži - 5 km:

1. Rasovszky (Maď.) 53:22,1, 

2. Fontaine (Fr.) -10,1, 

3. Hedlin (Kan.) -10,3, 

4. Kozubek (ČR) -11,5, 

5. Acerenza (It.) -11,9, 

6. Székelyi (Maď.) -12,3, 

...30. Ingeduld (ČR) -24,0.

Kozubek výborně odstartoval a zařadil se dopředu hlavního balíku, pak se pohyboval na hraně druhé a třetí desítky. V čele udávali tempo medailisté z loňského ME Rasovszky a Logan Fontaine z Francie. V posledním ze tří okruhů potvrdil roli favorita Rasovszky a vyhrál s náskokem deseti vteřin v čase 53:22,1. Fontaine bral stříbro, před Kozubkem už byl jen Eric Hedlin z Kanady.

Český plavec zvládl závod výborně takticky. Do posledního okruhu otočil na 25. místě a ztrácel na čelo jen 15 sekund, postupně se propracoval dopředu a po drtivém finiši vybojoval největší úspěch v kariéře.

V úterý ho čeká desetikilometrová trať, což je zároveň olympijská kvalifikace. „Bude to jiný závod, jiní soupeři. Půlka startovního pole bude úplně jiná. Uvidí se, jak to půjde dál, budu bojovat, co nejlíp to půjde,“ dodal Kozubek.

V sobotu se dálkoví plavci vydali do prvního závodu MS již v osm hodin ráno, o dvě hodiny dříve oproti původnímu plánu kvůli hrozbě vytrvalého deště.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...