Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Král Federer padl

Sport

  12:45
MELBOURNE - Srbský tenista Novak Djokovič zastavil v semifinále Australian Open cestu světové jedničky Rogera Federera za jeho třináctým grandslamovým titulem v kariéře. Švýcarský fenomén dnes podlehl třetímu nasazenému hráči nečekaně hladce 0:3 na sety a třetí vítěznou trofej z Melbourne za sebou nezíská.

Novak Djokovič se raduje poté, co dokázal porazit v semifinále Australian open Rogera Federera. foto: WILLIAM WEST AFP

Djokovič, který porazil Federera podruhé v životě a v soutěži dosud neztratil ani set, se v nedělním finále utká s překvapením turnaje, nenasazeným Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.

S napětím očekávaný souboj zahájil lépe favorizovaný Švýcar. Na rozdíl od Djokoviče dokázal brzy prorazit soupeřův servis a vedl 5:3. V té chvíli ale dvacetiletý Srb zapnul na vyšší rychlost, v desáté hře využil svůj třetí brejkbol a sám se ujal vedení 6:5. Rozhozený Federer vzápětí dvakrát chyboval z bekhendu a druhou ztrátou vlastního podání završil nepovedenou koncovku první sady.

Neúspěch z úvodu zápasu se na světové jedničce podepsal i v druhém dějství. Federer kupil nezvykle vysoké množství nevynucených chyb a nestíhal soupeřovy přesné údery, hlavní problém mu dělal Djokovičův křížný forhend.

Svůj třetí servis v utkání ale prohrál po Srbově famózním bekhendovém prohozu, na který Djokovič navázal za stavu 4:1 dalším ziskem Švýcarova podání. Přes menší problémy dotáhl set k výhře 6:3.

Ve třetí sadě oba tenisté hned na úvod zažehnali hrozbu ztráty podání. Především Federer přežil kritickou chvíli, když za stavu 1:1 odvracel dva brejkboly. Nejvýše nasazený hráč postupně zlepšoval servis a ve dvanácté hře třetího setu se propracoval k prvním setbolům v utkání. Djokoviče ale v kritických chvílích podrželo podání a rozhodnout se muselo až v tie-breaku.

Federer začal zkrácenou hru lépe, jenže po dvou nevynucených chybách ztratil výhodu minibrejku a rozjetého srbského mladíka už nedokázal zastavit. Djokovič využil za stavu 6:5 hned úvodní mečbol a překvapenému Federerovi oplatil porážku z finále loňského US Open.

Světová jednička se svého jedenáctého grandslamového souboje o vítěznou trofej za sebou nedočká, naopak Djokovič bude v neděli při druhé účasti v grandslamovém finále útočit na svůj premiérový titul.

Výsledek:
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (3-Srb.) - Federer (1-Švýc.) 7:5, 6:3, 7:6 (7:5).
Autor: