130 let

Tomáš Berdych po zápase s Federerem | foto: ČTK

Doporučujeme

Král Wimbledonu padl: Berdych vyřadil Federera a je v semifinále

Roland Garros
  •   14:14aktualizováno  18:37
LONDÝN - Nikdy na cetrálním kurtu na grandslamovém turnaji nezvítězil, dnes však v jednom z nejdůležitějších zápasů své kariéry toto prokletí zlomil. Tomáš Berdych porazil Rogera Federera 3:1 a těší se na semifinálový duel Wimbledonu se Srbem Djokovičem.

Čtěte také

Nebyl to den osmadvacetiletého Švýcara. Nejenže prohrou přišel o účast v závěrečných zápasech Wimbledonu, ale po dlouhých šesti letech, na jejichž začátku se stal světovou jedničkou, se vytratí i z elitní dvojice nejlepších tenistů světa a přepustí místo následujícímu soupeři Tomáše Berdycha Novaku Djokovičovi.

Jak ale český hráč k velkému triumfu přišel? V sedmé hře, jedné z klíčových v úvodním setu, rodák z Valašského Meziříčí vedl 30:0, ovšem soupeř stihl ještě vyrovnat, nicméně přišly další povedené míčky z jeho rakety a nabídnuté brejkové situace využil. Posléze Berdych svůj zisk důležitého gemu potvrdil čistou hrou.

Rozhodující výměny prvního setu si pak v pohodě hrající Čech zkušeně pohlídal. Začal sice nepovedeným servisem a následnou ztrátou míčku. Posléze se už ale opřel o svou tradiční zbraň - kvalitní podání, údery posílal na kraj dvorce, kam na ně sok nedosáhl a v poklidu si dokráčel k zisku úvodního setu.

Co se mu však nepovedlo, byla jeho první hra při vlastím servisu v dějství druhém. Proti světové dvojce jedinkrát během duelu na malou chvíli polevil v koncentraci, špatně podával a u sítě chyboval. Legendární Roger Federer toho beze zbytku využil a zvládl i nadcházející výměny. Druhou sadu ukořistil v poměru 6:3.

Třetí set však zahájil třináctý muž tabulek ATP skvěle. V první hře uhájil svůj vlastní servis a stejně jako při prvním nabídnutém brejku, i nyní ho využil. Následně svůj cenný skalp v podobě zisku Federerova podání uchránil i při tom vlastním a stejně si vedl i o malou chvíli později. 

Ohlasy

"Bojuji s bolestí v zádech a v pravé noze. Nehrál jsem tak, jak jsem chtěl. Je to frustrující," řekl Roger Federer. "Cítil jsem se špatně už poslední dva tři zápasy. Myslím, že za takových okolností jsem sehrál slušné utkání... Jestli na tom je něco dobrého, tak to, že si odpočinu," dodal Švýcar. "Jsem trochu zklamán. Ale nevyužil jsem své šance. Nebyl jsem s to dost dobře. Berdych hodně riskoval, hrál dobře, Využil všechny své šance."

Počínal si fantasticky, zaznamenal pět es, přičemž jedním z nich ukončil i nečekaně hladký průběh třetího setu. Na ukazateli skóre po něm svítil stav 6:1 pro Tomáše Berdycha - při celkovém vedení 2:1. Takovým rozdílem na londýnské trávě dosud nikdo v historii Federera nepokořil.

Kritickou fází čtvrtého dějství se však čtyřiadvacetiletý Čech musel protrápit. Byl na lopatkách, při vlastním podání prohrával už 0:40, přesto zariskoval, výrazně zvýšil razanci svých úderů a přesunul se na síť. Tato strategie mu vyšla skvěle, vyrovnal a ačkoliv nabídl favorizovanému Švýcarovi ještě jeden brejk, nepříznivý průběh šestého gemu otočil. A že šlo o klíčový moment střetnutí, potvrdil v další hře, neboť Federerovi po dalším velkém boji ukradl podání.

Berdych si vytvořil rozhodující náskok, který ve zbytku střetnutí nepustil. S přibývajícími míčky byla vidina semifinále stále silnější, a asi i proto v závěrečných fázích výměn očividně znervózněl. V rozhodujícím gemu dokonce nabídl svému rivalovi brejkbol, ovšem ten jím pohrdl a český tenista se po posledním míčku začal radovat z dalšího velkého úspěchu.

Po semifinále French Open si Tomáš Berdych zahraje i mezi čtyřmi nejlepšími tenisty na Wimbledonu. V pátek se utká o účast ve finále se Srbem Novakem Djokovičem, který ve čtvrtfinále porazil Y-H. Lua 3:0. České barvy bude navíc ve stejné fázi turnaje reprezentovat mezi ženami Petra Kvitová.

Wimbledon - čtvrtfinále

Tomáš Berdych - Roger Federer 3:1 (6:4, 3:6, 6:1, 6:4)
První podání:  57% - 68%
Esa: 12-14
Vítězné míče: 50-44
Nevynucené chyby: 23-18
Dvojchyby: 6-1
Brejkboly: 4/6 - 1/8

Do semifinále Wimbledonu postupuje Tomáš Berdych.

Autor: Vojtěch Lhota