130 let

Novak Djokovič v semifinále Turnaje mistrů. | foto: AP

Kralování Djokoviče ohrožují mladé pušky Zverev s Medvědev. Nepomáhá mu ani odpor proti povinnému očkování

Sport
  •   5:00
Ten příměr se nabízí. Čtyři tenisoví mušketýři – Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray a Novak Djokovič – stále více úpí pod tlakem mladých pušek.

Prvně tři jmenovaní mu už podlehli, byť především španělský „býk“ hlásí: „Ano, mám pochybnosti, ale věřím, že na Australian Open se vrátím. Pokud nebudu mít bolesti (v operované noze), pak jsem schopen opět hrát na nejvyšší úrovni.“

Zbývá už jen poslední, nejmladší – „d’Artagnan“. Ovšem nikoliv Dumasův narozený v Gaskoňsku, ale tenisový, z Bělehradu.

CESTA KE GRANDSLAMOVÝM TITULŮM

V kolika letech získali deseti a více násobní šampioni první titul (věk dle ročníku, ne data narození):
Roger Federer (Švýcarsko): 22 let (Wimbledon 2003)
Rafael Nadal (Španělsko): 19 let (French Open 2008)
Novak Djokovič (Srbsko): 21 let (Australian Open 2008)
Pete Sampres (USA): 19 let (US Open 1990)
Roy Emerson (Austrálie): 25 let (Australian Open 1961)
Rod Laver (Austrálie): 22 let (Australian Open 1960)
Björn Borg (Švédsko): 18 let (French Open 1974)
Bill Tilden (USA): 27 let (Wimbledon 1920)

Pět tenistů, kteří za posledních patnáct let rozbili Velkou čtyřku Federer, Nadal, Djokovič, Murray:
Juan Martín Del Potro (Argentina): 21 let (US Open 2009, první a poslední)
Stan Wawrinka (Švýcarsko): 29 let (Australian Open 2014, slavil ještě dvakrát)
Marin Čilič (Chorvatsko): 26 let (US Open 2014, zatím první a poslední)
Dominic Thiem (Rakousko): 27 let (US Open 2020, zatím první a poslední)
Daniil Medveděv (Rusko): 25 let (US Open 2021, zatím první a poslední)

Ale i 34letý Srb, známý svou nezdolnou vůlí a ještě silnější fyzičkou, začíná mít problémy. I jemu prostě a jednoduše došlo.

Na olympiádě v Tokiu mu sebral šanci na Golden Slam Němec Alexander Zverev.

O zhruba měsíc později ho zastavil v cestě za sezonním Grand Slamem Rus Daniil Medveděv.

Tatáž dvojice si to rozdala o víkendu o titul na Turnaji mistrů, kde v semifinále pozdější vítěz – Zverev – vyřadil právě Djokoviče.

„Je to skvělý kluk, fantastický tenista. Určitě se brzo stane grandslamovým šampionem,“ ocenil svého přemožitele a také kamaráda hvězdný Srb. Ten sice zakončí sezonu posedmé coby světová jednička, což je jeden z rekordů, které drží, hlavní cíle pro rok 2021 ale nesplnil.

A v následující sezoně to bude mít ještě těžší. Než se dostaneme ke sportovním překážkám, je zde jedna, daleko těžší.

Pořadatelé Australian Open, prvního grandslamu sezony, nechtějí ustoupit z požadavku, že na turnaji mohou hrát jen očkovaní tenisté proti koronaviru.

Srb bojuje proti povinnému očkování na covid-19

Djokovič onemocnění covid-19 loni v létě prodělal. Zároveň ale platí za odpůrce povinného očkování. A také nucení do toho, aby se ze zdraví svobodného člověka dělala veřejná věc.

„Svoboda volby je základním právem člověka. Ať jsem to já, nebo kdokoliv jiný. Nezáleží na tom, zda jde o očkování, či cokoliv jiného. Člověk by měl mít svobodnou volbu – a také ji dle listiny práv má –, co chce se svým tělem udělat. V tomto konkrétním případě se bavíme o tom, zda si nechá dát do těla určitou látku,“ řekl během Turnaje mistrů v Turíně.

„Věřím, že dostane výjimku. Jistě, bez něj mám větší šanci uspět, ale je světovou jedničkou, tak by tam měl být. Rozumím jeho argumentům, na druhou stranu jedeme na návštěvu do jiné země a měli bychom ctít její pravidla. Tady nejde o tenis,“ reagoval na toto téma Zverev.

Dlužno dodat, že nikdo neví, zda je Djokovič očkován, či nikoliv. Každopádně ředitel turnaje Craig Tiley zopakoval, že žádné výjimky uděleny nebudou.

Srbský tenista Novak Djokovič v průběhu duelu s Andrejem Rubljovem z Ruska.
Novak Djokovič na turínském Turnaji mistrů

Srbský fenomén by se tak hned v úvodu sezony dostal do bodového skluzu. Neztratil by post světové jedničky, ztráta dvou tisíc bodů by jej bolela, nějaké ale obhajují i Zverev s Medveděvem, takže po Australian Open by se pořádky na čele neměnily.

V dalších měsících ale může být situace už jiná. Djokovič je stále nejsilnější, jasně ovládl kalendářní žebříček, přestože i s OH odehrál jen 11 turnajů (Medveděv 17, Zverev 18, další hráči top 10 vyjma Mattea Berrettiniho dokonce přes 20).

Sedmkrát hrál finále, třikrát semifinále, jen v Monte Carlu vypadl už ve 3. kole. „Lidé na to někdy zapomínají, ale je to nejlepší hráč všech dob. Myslím, že by to měl každý ocenit,“ vysekl Srbovi poklonu Zverev, který přitom zakončil sezonu s nejvíce výhrami (59) a který jako první hráč od roku 1990 porazil v cestě za titulem z vrcholu sezony dva nejvýše postavené hráče žebříčku.

Jenže vždy jsou tu dvě strany mince: jakékoliv zaváhání bude pro Srba bodově citelnější než u pronásledovatelů.

Zverev, který je nyní vyšetřován ATP Tour kvůli obvinění z fyzického násilí na bývalé přítelkyni Olze Šarypovové, každopádně potřebuje pro status jednoho z následovníka trojice legend grandslamový titul.

Loni ve finále US Open neuspěl. „Má všechno pro to, aby se mu to povedlo,“ nepochybuje o svém čtyřiadvacetiletém rivalovi o rok starší Medveděv, který právě v New Yorku slavil letos.

„Uspěl jsem na všech úrovních. Jedna trofej mi ale chybí. Snad v roce 2022,“ je si dobře vědom i rodák z Hamburku, který letos vyhrál šest turnajů ve dvouhře. Nejvíce ze všech.

Bude to právě on, kdo po osmnácti letech ukončí nadvládu čtyř mušketýrů na světovém trůnu?

Autor: Antonín Vavrda