Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Královna snowboardingu Ledecká: Soupeřky jen tak vyhrát nenechám. Nikdy

Sport

  9:09
Rogla (Slovinsko) - Snowboardová hvězda Ester Ledecká vyhrála i čtvrtý závod Světového poháru v obřím slalomu v sezoně. Nedělní zápolení pak kvůli nemoci vynechala.

Ester Ledecká zahájila olympijskou sezonu na snowboardu vítězně. foto: ČTK

Je to zatím tak trochu jako přes kopírák. Jakmile se Ester Ledecká vrátí z lyží na snowboard a na programu Světového poháru je obří slalom, na 99 procent 22letá dívka vyhraje jak kvalifikaci, tak i samotný závod. 

Bylo tomu tak i v sobotu odpoledne ve slovinské Rogle, kde Ledecká potvrdila svou stoprocentní bilanci v této sezoně. „Mám ohromnou radost,“ rozplývala se v cíli.

Kvalifikaci nejprve ovládla o 72 setin. Pak postupně vyřadila Ukrajinku Annamari Dančovou, Rusku Jekatěrinu Chatomčenkovou, domácí Slovinku Glorii Kotnikovou a ve finále si poradila i s Claudií Rieglerovou.

Báječná olympijská sezona velenadané české obojživelnice pokračuje.

Bylo to v aktuální sezoně nejdramatičtější vítězství? Rakušanka Claudia Rieglerová na vás tlačila až do poslední brány, ve které ale zaváhala a vypadla.

Nemocná Ledecká vynechala druhý obří slalom SP ve Slovinsku

Ester Ledecká kvůli nemoci vynechala dnešní závod snowboardového Světového poháru v Rogle. V sobotu ve slovinském středisku vyhrála i čtvrtý obří slalom v tomto ročníku. I když dnes další triumf přidat nemohla, udržela si vedení v hodnocení obřího slalomu i paralelních disciplín celkově.

Dvaadvacetiletá Ledecká v paralelním obřím slalomu ještě v této sezoně nenašla přemožitelku a je největší favoritkou blížících se olympijských her. Úřadující mistryně světa zvítězila v sobotu v SP potřinácté v kariéře a v Rogle už počtvrté.

"Ester měla celou noc silný kašel, ráno se probrala s lehkou chřipkou. Vzhledem k dalšímu programu - aby se to na ní nepodepsalo mnohem víc - se rozhodla nestartovat. Je to spíš z preventivních důvodů," řekl manažer Ledecké Viktor Valta. Českou reprezentantku nyní čeká přesun do Bulharska na další dva závody snowboardového SP, které se pojedou v pátek a v neděli.

Popravdě, já vůbec netuším, jak ona jela. Soustředila jsem se celou jízdu na sebe, abych se dostala do cíle co nejdřív. Ale je možné, že to pro vás a pro mě taky dramatické bylo, já jen nemám čas koukat kolem sebe.

Jaké to bylo jet finále s Rieglerovou, které je jednou tolik, co vám?
V tomhle je výjimečná. Má spoustu zkušeností a je výborná závodnice. Před ní fakt klobouk dolů, protože dneska zajela skvělé jízdy. Až jsme si dělaly legraci z toho, že spolu jedeme potřetí (jely spolu i kvalifikaci) a ona z toho měla hroznou radost. Prý se mnou jezdí ráda a já jsem si to taky užila.

V Rogle to bylo vaše třetí vítězství v řadě a čtvrté celkově.
Věděla jsem, že kdybych vyhrála, budu slavit vítězný hattrick. Ale já mám ohromnou radost z vítězství na jakémkoliv kopci.

Přesto, právě tady jste na snowboardu vyhrála svůj vůbec první závod. Je pro vás Rogla speciální místo?
Ta místní sjezdovka je zvláštní v tom, že je hodně rovná a tím pádem jsou tady všichni vyrovnaní. Není tady pasáž, která by byla nějak extrémně technicky složitá, kde by se oddělilo zrno od plev. Všechny holky tady jezdí fantasticky, i jejich kvalifikační jízdy vypadají hezky. Jsem ráda, že se mi to tady povedlo, protože v tomhle je ten kopec zvláštní. I ve finále jsou ty šance dost vyrovnané.

Nevyhrála jste tady pouze jednou, v roce 2015. Je to tak, že už sem přijíždíte a těšíte se?
Já se hrozně těšila na ten dnešní závod. Až jsem se toho trošku bála, že se možná těším až moc. Nakonec jsem si celý den skvěle užila. Možná bylo malinko škoda, že to dnešní finále bylo oproti minulým rokům o něco posunuté a na trati nebylo tolik sluníčka. Vlastně finále už bylo celé ve stínu, ale i tak to bylo super. Dokážou tady kopec skvěle připravit.

Pomáhá vám teď v závodech sebevědomí, které jste v průběhu sezony nabrala? Vždyť jste v obřím slalomu ještě neprohrála.
Je samozřejmě skvělé vstupovat do závodu s tímhle vědomím. Ale když stojím na startu, stejně máme obě dvě před sebou pár bran a ta, která kopec sjede rychleji, vyhraje.

Vyhráváte kvalifikace, závody… V nadsázce – baví vás to ještě pořád?
Samozřejmě, že mě to baví. Mám pořád spoustu rezerv, které můžu dohnat, ale taky jsem ráda za to, jak mi to teď jezdilo. Musím poděkovat celému týmu, který odvedl fantastickou práci – Kubkovi (fyzioterapeut Jakub Marek), Olsenovi (servisman Petr Kouřil), který připravil fantastické prkno, Justin (Reiter, trenér) byl pořád na trati a mamka s taťkou zase stáli v cíli jako podpora. Za to jim musím moc poděkovat, je to moje obrovská výhoda.

Neprosí vás už soupeřky, abyste je taky někdy nechala vyhrát?
To by klidně mohly zkusit, ale tohle nepřipadá v úvahu. (zasměje se) Budu vždycky bojovat až do roztrhání těla.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!