130 let
Goggiaová je královnou olympijského sjezdu, Vonnová má bronz

Goggiaová je královnou olympijského sjezdu, Vonnová má bronz | foto: Reuters

Královnou sjezdu je Goggiaová, Pauláthová dojela na 26. místě

Sport
  •   4:55
Pchjongčchang - Královnou olympijského sjezdu v Pchjongčchangu je italská lyžařka Sofia Goggiaová. Už druhou stříbrnou medaili na hrách v Koreji slaví Ragnhild Mowinckelová a bronz získala americká hvězda Lindsey Vonnová, olympijská vítězka sjezdu ve Vancouveru před osmi lety. Kateřina Pauláthová obsadila 26. místo.

Online reportáž ze dne 21.2 sledujte ZDE

Pětadvacetiletá Goggiaová potvrdila roli jedné z favoritek a vedoucí ženy sjezdařského pořadí ve Světovém poháru. Mowinckelová se naopak postarala o další překvapení a stejně jako v obřím slalomu slaví stříbro. Obě dělilo pouhých devět setin sekundy.

„Normálně se mnou cloumají mnohem víc emoce, nevím, proč dneska ne. Když jela Mowinckelová, jen jsem si říkala: ‚Prosím, ať mi moje zlato zůstane‘. V horní pasáži jsem nebyla moc rychlá, ale jela jsem takticky a zkušeně,“ řekla Goggiaová, jež vyhrála v Koreji před rokem testovací závod v rámci Světového poháru.

Vonnová ztratila na vítěznou Italku 47 setin a ve 33 letech se stala nejstarší medailistkou v ženských alpských disciplínách v olympijské historii. Odveta s Goggiaovou ji čeká 14. března, kdy se ve finále SP v Aare utkají o malý křišťálový glóbus. Zatím má navrch dnešní vítězka o 23 bodů.

Pauláthová obsadila 26.místo

Pauláthová zaostala za Goggiaovou o pět a půl sekundy. „Můžu být spokojená s třicítkou, nicméně vím, že spousta holek vypadla, takže to tak uspokojivé není, ale já ráno počítala, kolik mám ve sjezdů, a mám čtyři,“ řekla Pauláthová. „Začala jsem s nima loni a teď jsem na olympiádě. Vím, že tu mají být ti nejlepší, ale já s tím, co mám za sebou, co jsem před devíti měsíci ležela na stole s rozřezanou nohou, tak se do toho vůbec nepustím tak, jak bych se pustila, kdybych měla normální trénink,“ řekla.

Kateřina Pauláthová obsadila ve sjezdu žen 26.místo

Senzační vítězka super-G Ester Ledecká ve sjezdu nestartovala, neboť už trénuje na snowboardu na útok na další zlato.

Právě kvůli Ledecké, která v sobotu způsobila celosvětový šok s číslem 26, si dnes všechny medailistky daly velký pozor, aby neslavily předčasně. Goggiaovou však o životní úspěch už nikdo z outsiderů nepřipravil a je první šampionkou olympijského sjezdu z Itálie v historii. „A na to jsem fakt hrdá,“ prohlásila.

Sjezd oželela také krajanka Vonnové Mikaela Shiffrinová. Rozhodla se soustředit na kombinaci, která byla kvůli předpovědi počasí přeložena už na čtvrtek. Hlavně v rámci tréninku na kombinaci absolvovala sjezd i Pauláthová.

„Původně jsme si chtěla dát trénink v úterý a místo sjezdu volno, ale jak změnili plán závodů, tak jsem dala volno v úterý a sjezd pojala jako trénink. A jsem za to ráda, nechtěla jsem si dávat volno před kombinací. Člověk si to potom všechno líp pamatuje a má to trochu víc zažité,“ řekla Pauláthová.

Výsledky sjezdu žen:

1. Goggiaová (It.) 1:39,22, 2. Mowinckelová (Nor.) -0,09, 3. Vonnová (USA) -0,47, 4. Weiratherová (Licht.) -0,63, 5. McKennisová (USA) -1,02, 6. Suterová (Švýc.) -1,07, 8. Johnsonová (USA) -1,12, 9. M. Gisinová (Švýc.) -1,33, 9. Rebensburgová (Něm.) -1,42, 10. Siebenhoferová (Rak.) -1,76, ...26. Pauláthová (ČR) -5,47.

Autor: ČTK