130 let

Krasobruslař Michal Březina při tréninku v Kangnungu. | foto: ČTK

Unikát Březina. Krasobruslař si jako jediný na olympiádě brousí brusle sám

Sport
  •   8:45
KANGNUNG - Z krasobruslaře Michala Březiny se stal zručný brusič bruslí. Původně se úpravě nožů začal věnovat hlavně proto, aby si zkrátil volný čas v Kalifornii, kde žije, rychle v tom ale našel zalíbení. Momentálně si tak zřejmě jako jediný krasobruslař na olympijských hrách v Pchjongčchangu připravuje brusle zcela sám.

SLEDUJEME ŽIVĚ: Sáblíková obhajuje stříbro ze Soči, o medaile pojedou i biatlonistky

„Co bych to byl za bruslaře, kdybych se o vlastní boty neuměl postarat, že jo. To se hodí a neztratí,“ pousmál se Březina.

Ještě před několika měsíci si přitom stejně jako ostatní krasobruslaři nechával brusle brousit. Poté jej však majitel jednoho obchodu se sportovním zboží v Lakewoodu, kde trénuje, požádal, zda by párkrát v týdnu nepřišel a nevypomohl jeho krasobruslařským klientům. A Březina tak začal i brousit brusle.

„Chvilku mi trvalo, než jsem přišel na správný grif a jak mám botu uchytit do držáku, protože ono se jinak brousí brusle na hokej a jinak na kraso,“ poukázal na fakt, že krasobruslařské brusle mají na krajích zoubky. „Takže se musí brousit jen jedním směrem, abych zoubky neponičil,“ vysvětlil Březina.

Za několik měsíců, ve kterých v krámku třikrát v týdnu po dvou hodinách vypomáhá, se vše naučil. „Pomáhám se změřením nohy, při výběru bruslí. Poradím, nabrousím, opravím, jsem taková holka pro všechno,“ pousmál se sedmadvacetiletý krasobruslař, jenž je v Kalifornii většinou sám. Manželka Danielle totiž žije v New Yorku. „Není to otázka peněz. Myslím si, že je to lepší, než abych dřepěl doma. Zabavím se a ještě jsem se něco naučil,“ řekl.

XXIII. zimní olympijské hry, krasobruslení, muži, trénink, 10. února v...
Krasobruslař Michal Březina při tréninku.

Stadion v Lakewoodu patří klubu Anaheim Ducks, Březina tak jednou brousil brusle i brankáři Frederiku Andersenovi. „A byla to docela sranda, protože gólmani mají speciální drážky. Potřebují jednu hranu vysokou, aby se mohli v brankovišti rychle odrážet a přesouvat. Asi čtrnáct dní poté, co jsem mu brusle dělal, jej vyměnili,“ pousmál se Březina.

Autor: ČTK