130 let

Michal Březina | foto: ČTK

Březinovi medaile unikla, po pádu skončil šestý

Sport
  •   17:06
NICE - Krasobruslař Michal Březina medaili na mistrovství světa nezískal. Ve volné jízdě se propadl ze druhé příčky, která mu patřila po krátkém programu, na šestou pozici. Titul obhájil Kanaďan Patrick Chan, za nímž skončilo japonské duo Daisuke Takahaši, Juzuru Hanju. Druhý český krasobruslař Tomáš Verner skončil šestnáctý.

Březina vzhledem k vývoji soutěže potřeboval k zisku medaile výrazně překonat osobní rekord. Jeho sny o stupních vítězů se však rozplynuly hned po čtverném toeloopu, který skončil pádem. Nejistý byl i dopad při čtverném salchowu a vyhlídky na medaili byly definitivně ztraceny.

OHLASY MICHALA BŘEZINY

Dvaadvacetiletý český reprezentant byl nejistý i při dalších skocích, ačkoliv je zvládl bez pádu. Za nejlepšími daleko zaostal a nenavázal ani na čtvrtá místa z minulých dvou světových šampionátů. Bronzová příčka mu patřila jen mezi Evropany, před ním byli Francouzi Brian Joubert a Florent Amodio.

Chan znovu ukázal, že vzhledem ke své výkonnostní převaze nad zbytkem světa vyhrává, i když chybuje. Po vydařeném úvodu, kdy zvládl dva čtverné toeloopy i axel, školácky chyboval při nájezdu u axela. Ani se neodrazil a skončil na ledě. O jedenáct bodů zaostal za osobním rekordem, přesto získal nejvyšší známku volných jízd a potvrdil vedení po krátkém programu.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Na stupně vítězů se po loňské páté příčce vrátil mistr světa z roku 2010 Takahaši. Na bluesovou hudbu s přehledem skočil čtverný toeloop i dva trojité axely a překonal hranici 170 bodů.

Také Verner se propadl

Životní volná jízda vynesla ze sedmé příčky na bronzový stupínek Hanjua. Sedmnáctiletý Japonec rovněž zvládl čtverný toeloop i všechny další těžké skoky. Nerozhodil ho ani hloupý pád při krocích, jen o pár vteřin později skočil trojitý axel s dvojitým toeloopem. Výborné piruety i provedení mu vyneslo bez jedné setiny 174 bodu, čímž se ve známce za volnou jízdu zařadil na páté místo historických tabulek.

Vernerovi se po výpadku v krátkém programu nedařilo ani dnes, znovu neskočil čtverný toeloop a ještě si o dvě místa pohoršil. Někdejší evropský šampion zaznamenal nejhorší umístění na mistrovství světa od roku 2005, kdy vypadl v kvalifikaci. Jen na olympijských hrách ve Vancouveru byl ještě horší, tam skončil devatenáctý.

Výsledky mistrovství světa v krasobruslení

Konečné pořadí:
1. Chan (Kan.) 266,11,
2. Takahaši 259,66,
3. Hanju (oba Jap.) 251,06,
4. Joubert 244,58,
5. Amodio (oba Fr.) 243,03,
6. Březina 239,55,
...
16. Verner (oba ČR) 210,66.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz