Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Volná jízda katapultovala Březinu na stupně vítězů, v Moskvě byl třetí

Sport

  18:33
MOSKVA/PRAHA - Michal Březina se popáté v kariéře postavil na stupně vítězů v závodě Grand Prix, této krasobruslařské obdobě Světových pohárů. Na ruském Rostelecom Cupu v Moskvě se po výborné volné jízdě posunul o jednu příčku a vybojoval třetí místo.

Český krasobruslař Michal Březina. foto: Reuters

Březina se od olympiády v Soči trápil, ať už na mistrovství světa v Japonsku, nebo při své úvodní Grand Prix nové sezony, kterou byla Kanadská brusle. Tam, po sérii chyb, obsadil sedmé místo a ulevil si: „Někdy to prostě nejde, jak chcete.“

Tentokrát však za doprovodu mozartovských tónů Figarovy svatby nabídl diametrálně odlišný obrázek. Po nádherném trojitém axelu a trojitém toeloopu zvládl fantastickou kombinaci čtverného salchowa s dvojitým toeloopem. Vstup do svého programu měl přímo skvostný.

Jeho sestra skončila jedenáctá

Rodinný klan Březinů měl v Moskvě dvojnásobné zastoupení. Zatímco Michal, čtyřiadvacetiletý bronzový medailista z ME 2013, si po vydařené volné jízdě polepšil ze čtvrté na třetí pozici, jeho o šest let mladší sestra Eliška zůstala mezi ženami jedenáctá.

Druhý čtverný salchow byl mírně nedotočený a po drobné ekvilibristice skončil na ledu. Chybičky udělal i v piruetách, ale to nikterak neubralo na celkovém výborném vyznění jízdy s dalšími povedenými trojitými skoky. Už v jejím průběhu dokázal přimět moskevské diváky ke skandovanému potlesku.

Karel Fajfr, jeho českoněmecký kouč, k němuž se Březina po minulé sezoně vrátil ze Spojených států, u mantinelu spokojeně tleskal. Sám krasobruslař nevěřícně kroutil hlavou a při čekání na známky v euforii burcoval publikum.

A známky byly vysoké: za volnou jízdu 160,34 a celkově 241,23 bodu. Získal o 33 bodů více než na Kanadské brusli!

Zaostal tak jen o 2,29 bodu za svým osobním rekordem z bronzového mistrovství Evropy 2013.

„Bomba. Vynikající, zlomová volná jízda. Velice ji potřeboval,“ chválil jej v přenosu Eurosportu také zkušený český kouč František Pechar.

Březina nejenže udržel za sebou výtečně bruslícího Američana Browna, kterému podlehl na olympiádě v Soči. Nechal za sebou i další špičkové bruslaře, včetně domácího Gaščinského, vicemistra Evropy z roku 2012. A co bylo nejdůležitější: ze čtvrtého místa po krátkém programu se odrazil na konečnou třetí příčku. Předstihl chybujícího Japonce Kozuku, stříbrného muže z mistrovství světa 2011.

Český krasobruslař Michal Březina.
Český krasobruslař Michal Březina.
Český krasobruslař Michal Březina.
Český krasobruslař Michal Březina.

Pro českého krasobruslaře to je páté umístění na stupních vítězů v rámci seriálu Grand Prix. Na podzim 2011 dominoval na Americké brusli a skončil třetí na pařížské Trophee Bompard. Stejně tak byl třetí v roce 2009 na japonské NHK Trophy a 2012 na Ruském poháru.

Vítězem ruského podniku šestidílné Grand Prix se stal s 265,01 body dvojnásobný mistr Evropy Javier Fernandéz. Přestože Španělovy plánované tři čtverné skoky měly tentokrát daleko k dokonalosti, před druhým Rusem Voronovem měl velký náskok 13 bodů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!