Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Krasobruslař Verner je hladový po úspěších. Čekají ho radikální změny

Sport

  11:34
PRAHA - Český krasobruslař Tomáš Verner udělal před startem nové sezony radikální změny. Po loňském nepříliš vydařeném roce se mistr Evropy z roku 2008 rozhodl změnit kompletní realizační tým a za přípravou se přesune do Kanady. V Torontu se bude celý rok připravovat pod vedení nového trenéra Roberta Emersona a do Evropy a Česka bude jezdit jen na závody.

Tomáš Verner se loučí s Českem. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Když bych měl říci, co všechno jsem změnil, tak kratší bude, když řeknu, co jsem nezměnil," uvedl Verner na dnešní tiskové konferenci v Praze. Vedle trenérů změnil i autora choreografie, o kterou se mu bude nově starat Ital žijící v Detroitu Pasquale Camerlengo, a bude používat i jiné nože na brusle. "Zůstal jsem jen já a vše kolem mě svištělo," pousmál se.

K přesunu za Atlantik se rozhodl poté, co v USA a v Kanadě v létě absolvoval řadu tréninkových kempů. "Připravoval jsem se vedle Toronta i v Detroitu nebo v New Jersey a došel jsem k tomu, že jakékoliv rozhodnutí by nebylo špatné," podotkl Verner.

Český reprezentant v minulé sezoně přišel o post domácí jedničky, protože lepších výsledků dosahoval Michal Březina. I proto se Verner nyní rozhodl po osmi letech přerušit spolupráci s trenérkou Vlastou Kopřivovou i druhým koučem Michaelem Huthem.

"Ke změnám jsem se rozhodl proto, že si myslím, že jsou nutné. Ne proto, že by v našem týmu panovaly špatné vztahy. Vše jsme probrali a jsem jim vděčný, že všechno pochopili," uvedl Verner, podle kterého hlavním problémem minulé sezony byly jeho časté zdravotní potíže.

Čtyřiadvacetiletý sportovec, jenž ve čtvrtek zdárně ukončil bakalářské studium na FTVS Univerzity Karlovy v Praze, bude nyní spolupracovat s Emersonem, s kterým si v Torontu padli do noty. "Byli jsme spolu týden na ledě a sedli jsme si. Nejen technicky na ledě, ale probrali jsme si i koncepci přípravy a vše mi vyhovuje. Navíc z něj sálá klid a rozvaha," řekl Verner na adresu šéfa krasobruslařského centra v Richmondu a někdejšího kanadského juniorského reprezentanta.

Na spolupráci s Emersonem se těší i přesto, že nepatří mezi světová trenérská jména. "Nemyslím si, že je to důležité. Potřebuji, aby měl chuť se mnou pracovat jako s jedničkou, což se stalo. Navíc mám díky němu možnost trénovat s dalšími krasobruslaři, kteří se tam připravují. Je totiž dlouholetým přítelem Briana Orsera," poukázal Verner na možný kontakt s někdejším světovým šampionem, jenž se stal uznávaným trenérem.

Do Toronta odlétá už v sobotu. "Možná si teď ještě neuvědomuju, co mě čeká. Změny jsou radikální. Dojde mi to asi až na letišti. Bude to stejné jako před státnicema, kde jsem byl v pohodě a vše začalo půl hodiny před zkouškama. Teď se ale těším a mám jen pozitivní pocity. Mám kde bydlet, mám tam zázemí," uvedl Verner, jenž bude bydlet u rodiny, kterou dobře zná. "Už jsem u nich víceméně dva roky adoptovaný syn," pousmál se.

I přesto, že odcestuje do Kanady, bude i nadále spolupracovat s hudebníkem Danielem Landou, s kterým se věnují zlepšování psychické odolnosti. "Nechci přesně odhalovat, jak naše spolupráce vypadá, ale souvisí to s hudbou a dechovými cvičeními. Nebude za mnou létat, ale jsme domluveni, že mi pomůže, když bude potřeba. Přes internet se spojíme rychle a v pohodě," podotkl.

První závod v sezoně čeká Vernera až začátkem listopadu v Číně, kde vstoupí do seriálu Grand Prix. O dva týdny později startuje v Rusku, a pokud postoupí do finále, v prosinci se do Číny opět vrátí. Do sezony tak půjde bez jediného přípravného startu. "Nemyslím si, že se potřebuju rozjíždět nějakým závodem. Potřebuju se připravit na Grand Prix a na to mám ještě měsíc času, který hodlám naplno využít. V přípravě jsem neměl žádný výpadek, vše jde zatím dobře," dodal Verner, jenž chce v nadcházející sezoně potvrdit, že stále patří do světové špičky.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...