Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Krasobruslaři pláčou za ubodaného Tena. Březina: Jak někdo může něco takového udělat?

Sport

  14:24
PRAHA - Čtvrteční zpráva o smrti krasobruslaře Denise Tena naprosto otřásla celým Kazachstánem i bývalými soupeři. Fanoušci v Almaty a Astaně přinášejí květiny a svíčky, televize mění program a vysílají jízdy bronzového olympijského medailisty.

Kazašský krasobruslař Denis Ten. foto: Reuters

Na sociálních sítích postupně přibývají kondolence a vzpomínky na 25letého krasobruslaře Denise Tena, kterého na ulici v Almaty pobodali dva muži.

Jednoho už v pátek policie dopadla. Podle kazašských médií se jedná o 24letého muže, který se později k činu přiznal.

Kazachstán truchlí za se svého zavražděného krasobruslaře Denise Tena.
Kazachstán truchlí za se svého zavražděného krasobruslaře Denise Tena.

Po druhém podezřelém se stále pátrá. Ministerstvo vnitra zveřejnilo jeho fotografie.

„Je to obrovská tragédie ztratit takhle mladého člověka,“ napsal na twitteru Kanaďan Patrick Chan, trojnásobný světový šampion a olympijský vítěz z Pchjongčchangu v týmové soutěži. „Byla čest a radost s tebou na ledě soupeřit,“ doplnil Chan, jenž letos ukončil profesionální kariéru.

„Společně jsme jeli na naši první Grand Prix. Proč s námi na světě žijí lidé, kteří jsou takhle hrůzný čin schopni udělat?“ povzdechl si český reprezentant Michal Březina.

Oficiální kanál Mezinárodního olympijského výboru zveřejnil sestřih Tenových jízd na světových akcích. V ulicích kazašských měst lidé pokládají květiny k zimním stadionům i k místu, kde byl Ten napaden.

Televizní stanice Qazsport po tragické zprávě změnila vysílací program. Divákům se rozhodla připomenout úspěšné jízdy vicemistra světa z roku 2013 a bronzového z roku 2015.

„Jsem úplně zničený. Je to tak neuvěřitelná ztráta a tragédie. Moje srdce je s jeho rodinou a milovanými,“ vzkázal Johnny Weir, bývalý americký šampion a v současnosti expert televizní stanice NBC.

Autor: