Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Revoluce v krasobruslení: zákaz vstupu patnáctiletým. I kvůli Valijevové

Patnáctiletá Kamila Valijevová a její psychický kolaps na hrách v Pekingu. foto: AP

Hovořilo se o tom nejméně pět let, návrh na zásadní změnu věkového limitu v krasobruslení však neustále narážel, ať už na vytrvalý ruský odpor nebo na komplikovaná covidová léta, která jeho projednání zpozdila. Až nyní se to konečně stalo: patnáctileté krasobruslařky (a potažmo ani krasobruslaři) nebudou mít už brzy přístup na soutěže dospělých. Věkový limit se zvedne na sedmnáct let.
  13:41

K zákazu vstupu patnáctiletým však nedojde hned od příští sezony, jak zněl původní návrh Norského krasobruslařského svazu.

Prosadil se upravený návrh Rady ISU, podle nějž bude zvyšování věkového limitu postupné.

Kongres ISU v Phuketu rozhodl, že v příští sezoně ještě zůstanou soutěže dospělých otevřeny i pro patnáctileté bruslaře. V té následující se zvedne věkový limit na 16 let a od předolympijské sezony 2024-2025 na 17 let.

Pro takový, částečně kompromisní návrh hlasovalo 100 členských federací, 16 bylo proti, dvě se zdržely.

Požadované dvoutřetinové většiny tím bylo dosaženo.

Pokud by stejné pravidlo, k němuž krasobruslení dospěje v sezoně 2023-2024, platilo už letos, na olympijských hrách v Pekingu by se nemohla objevit patnáctiletá Kamila Valijevová, která byla předtím v průběhu sezony v kategorii žen neporazitelná.

Neeskalovala by v Číně její dopingová kauza, která se stala největší aférou celých her. Nezhroutila by se na ledu po nepovedené volné jízdě. Ani by se neodehrála scéna, kdy plačící Valijevové její trenérka Tutberidzeová po jízdě ostře vyčinila, že se málo snažila.

Nestalo by se toho mnohem víc. Vždyť patnáctileté dívky, povětšinou z Ruska a z dílny trenérky Tutberidzeové, v posledních letech nekompromisně diktovaly tón ženskému krasobruslení.

Ovšem za jakou cenu.

Vycepovány tréninkovým drilem dosahovaly na nejcennější medaile. Zároveň však velice brzy, do svých 18. narozenin, ukončovaly kariéru.

Stačí vzpomenout Juliji Lipnickou či Alinu Zagitovovou nebo chronické bolesti zad a ramene Jevgenije Medveděvové.

Opotřebované fyzicky i psychicky bojovaly se zdravotními neduhy a v případě Lipnické i s mentální anorexií.

V minulosti měla už v osmnácti letech problém s operací kyčle a s projevující se artritidou rovněž Tara Lipinská, americká olympijská vítězka z Nagana 1998, která rovněž v 16 letech ukončila kariéru.

Takovému směřování světového krasobruslení má nové pravidlo zamezit.

ROZČILENÁ. S emocionálními problémy bojovala na ZOH v Pekingu i sedmnáctiletá Alexandra Trusovová, která dokonce prohlašovala, že už nikdy v životě nechce bruslit.

Lékařská komise ISU uvedla obavy z „vyhoření, neuspořádaného stravování a dlouhodobých následků zranění“ u mladých dospívajících bruslařů, kteří jsou tlačeni k provádění stále většího počtu čtverných skoků v už velmi útlém věku.

„Řídící orgán světového krasobruslení má povinnost chránit fyzické a psychické zdraví a bezpečnost všech sportovců včetně elitních dospívajících sportovců,“ radí podle prohlášení lékařské komise ISU i přední odborníci.

Téma bylo už dříve velmi žhavé i kvůli smrti krasobruslařky Jekatěriny Alexandrovské, narozené v Rusku a ve sportovních dvojicích reprezentující Austrálii na hrách v Pchjongčchangu 2018. Poté, co dlouhodobě bojovala s depresemi, spáchala ve 20 letech sebevraždu, když skočila z okna svého moskevského bytu.

Předchozí snaha o navýšení věkového limitu na kongresu ISU v roce 2018 nevyšla, nejzřetelnější odpor vůči těmto snahám tehdy ukazovalo Rusko a jeho spojenci.

Znovu se o úpravě kontroverzního pravidla mělo jednat na kongresech v letech 2020 a 2021, ty však byly zrušeny kvůli pandemii covidu.

Případ Valijevové a pozornost, jaké se mu dostalo, každopádně přispěl k velké medializaci celého tématu. Zvlášť když pohoršení nad chováním trenérky Tutberidzeové k patnáctileté dívce vyjádřil na hrách také prezident MOV Thomas Bach.

26. dubna 2022

Hovory o „ochraně fyzického a duševního zdraví a emocionální pohody bruslařů“ byly těsně před kongresem i na něm na denním pořádku.

Výsledek hlasování pak vyvolal jásot a potlesk v sále. „Jde o historické rozhodnutí,“ podotkl prezident ISU Jan Dijkema.

„Po olympijských hrách jsme se dostali pod tlak z hlediska médií. Ta dokonce zpochybňovala důvěryhodnost ISU,“ konstatoval Fredi Schmid, generální ředitel bruslařské unie.

„Naše obranná linie byla taková, že je na stole návrh na zvýšení věkového limitu, což nám dost pomohlo. Ale je jasné, že z médií jsme dostali obrovské množství otázek typu ‚Jak je možné, že jste dovolili tak mladým bruslařům soutěžit pod takovým emocionálním tlakem?‘ Šlo o velký útok na naši kredibilitu. A myslím, že nás i nadále budou média a veřejnost velmi bedlivě sledovat.“

Delegáti kongresu zároveň dvoutřetinovou většinou prodloužili na blíže neurčenou dobu vyloučení krasobruslařů Ruska a Běloruska z mezinárodních soutěží. Naopak funkcionáři těchto dvou zemí ustáli hlasování o rezoluci, která by jim znemožnila na kongresu hlasovat a kandidovat.

Autor: