Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kresta: Jak zvýšit bezpečnost při rallye? Vše je o přístupu diváků

Sport

  7:00
PRAHA - Český rallyesport zažil černý rok, přiznává závodník Roman Kresta. Při poslední listopadové tragédii zemřely čtyři mladé dívky, které sledovaly závod v okolí Uherského Brodu. "Udělaly se všechny kroky pro bezpečnost diváků i jezdců," je přesvědčen jeden z nejúspěšnějších českých jezdců po jednáních Autoklubu České republiky.

Nehoda při rallye kolem Uherského Brodu. Zemřeli čtyři lidé. foto: ČTK

Vedení Autoklubu České republiky situaci rozebíralo s některými odborníky. Mluvilo i s vámi?
Ano, po Barum rallye bylo mimořádné zasedání a následně jsem byl vyzván ke konzultacím. Přibližně od října jsem se zúčastnil všech zasedání Federace automobilového sportu.

Jaké byly vaše návrhy, aby byla zajištěna větší bezpečnost pro závodníky i diváky?
Na zasedáních se řešila celková koncepce závodů. Byly vytvořeny odborné skupiny, které měly za úkol vypracovat návrhy na bezpečnost, technické předpisy, systém fungování pořadatelů, udělování jezdeckých licencí... Udělalo se vše proto, aby byl rallyesport pro všechny bezpečnější.

Více zde

Byly i silné hlasy, aby se rallye v Česku zakázala. Co na to říkáte? Byl to až příliš silný názorový proud?
Nevím o tom, že by se taková věc vůbec projednávala. Ani jsem neslyšel, že by to někdo někdy řekl. Jen na mimořádném zasedání po brodské rallye se poslední dvě poslední soutěže v roce zrušily.

Bude i zpřísněn systém pro udělování licencí pro jezdce?
To byl jeden ze zásadních bodů. Byl přepracován tak, že se zvýšil důraz na to, aby pouze zkušení jezdci mohli řídit ty nejrychlejší vozy.

V případě, že pilot vlastní chybou zaviní nehodu, může mu být licence odebrána?
Ano, jestliže opakovaně ohrozí sebe, posádku nebo diváky, federace bude mít právo jezdci pozastavit licenci.

Roman Kresta.

Při vjezdu do obcí či na rychlých úsecích budou umisťovány retardéry. Nebylo by jednodušším řešením omezení rychlosti?
Nedokážu si představit, jak omezit v obci rychlost. To je naprostý nesmysl. Jakýkoliv rychlý příjezd do vesnice bude muset být omezen retardéry. Už to samotné hovoří o tom, že průjezd obcí bude pomalejší. Celkově tak bude snížen rychlostní průměr. Nicméně česká rallye patří mezi rychlejší, ale ne nejrychlejší. Na to pozor. Všude jsou nějaké problémy, je to přece rallyesport. Na druhou stranu v součtu úmrtích v porovnání s jinými zeměmi na tom zdaleka nejsme nejhůře. Bohužel tragédií v letošním roce bylo hodně, ale je to souhra více věcí. Byl to bezesporu černý rok. Udělaly se však všechny kroky, aby byla zajištěna větší bezpečnost. Pakliže ale budou neukáznění diváci a budou stát v zakázaných a nebezpečných prostorech, tak se bohužel tragédie mohou opakovat. Není to o systému, je to o přístupu k rallyesportu jako takovému.

Tomu by ale měli zamezit pořadatelé, ne?
Samozřejmě, i to byl jeden z hlavních bodů, který se projednával. Bude muset být zvýšen důraz pořadatelů na bezpečnost diváků na tratích. Ať už třeba omezením rychlosti či důsledným vytečením zakázaných prostorů.

Závody se v ČR staly osudnými už řadě diváků

23. února 2002 - Jeden z diváků zemřel a další tři byli zraněni při automobilové Rallye šou Blovice. Řidič vozu Toyota Corolla na zablácené vozovce nezvládl řízení a vyletěl mezi přihlížející.

9. září 2006 - Těhotnou ženu těžce zranilo auto na tradičních závodech veteránů Zbraslav - Jíloviště. Žena několik hodin po nehodě o dítě přišla. Nehodu vozidla zavinila technická závada.

18. června 2007 - Smrtelným zraněním dvaašedesátiletého muže skončily závody veteránů v Hořicích na Jičínsku. Při ukázkové jízdě se jednomu autu utrhlo kolo a diváka zasáhlo do hlavy.

11. října 2008 - Při závodu sportovních vozů v Ostravě zahynul jeden divák a dva byli zraněni. Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse narazil do lidí poté, co dostal smyk a nezvládl řízení.

6. prosince 2008 - Při Pražském rallyesprintu po nehodě polsko-britské posádky zemřel šestadvacetiletý muž, další, stejně starý divák podlehl zraněním v nemocnici.

28. března 2009 - Při Valašské rallye zahynuli tři lidé. Mitsubishi slovenského jezdce opustilo trať a smetlo skupinku diváků. Zemřeli dva třináctiletí chlapci a osmatřicetiletý otec jednoho z nich.

15. května 2010 - Při automobilovém závodě do vrchu z Berouna do Chyňavy vylétlo auto mimo trať a srazilo čtrnáctiletou dívku, která na místě zemřela. Dívka údajně nestála v zakázaném prostoru.

2. září 2012 - Zlínskou Barum rallye předčasně ukončila smrt čtyřiapadesátiletého diváka, další byl zraněn. Vůz Subaru Impreza v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky.

10. listopadu 2012 - Při RallyShow Uherský Brod nedaleko obce Lopeník na Slovácku vjel závodní vůz mezi diváky. Při nehodě zemřely čtyři mladé dívky.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...