Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger chce bílý trikot

Sport

  10:30
PAŘÍŽ - Cyklista Roman Kreuziger by rád během letošní Tour de France oblékl bílý trikot pro nejlepšího závodníka do 25 let. Jediný český zástupce na slavném závodě je v tomto hodnocení po devíti etapách na třetí pozici, v celkové klasifikaci se už posunul na 18. místo.

Česká naděje pro Tour. foto: Lidové noviny

V pondělí čekají peloton zatím nejnáročnější stoupání a dvaadvacetiletý vítěz závodu Kolem Švýcarska je před nimi plný odhodlání. "V pondělí to zkusím, strašně rád bych si na ten trikot aspoň jednou sáhl. Uvidíme, Andy Schleck bude velký soupeř, Belgičan Maxime Morfort to samé. Ale jít na to pódium, to je velká výzva. Pokud se budu cítit dobře, položím tam život," řekl novinářům jezdec stáje Liquigas.

Před těžkou etapou, v níž jezdce čeká mimo jiné legendární třicetikilometrové stoupání na Tourmalet až do nadmořské výšky 2115 metrů, krotil euforii. "Zatím to nic neznamená, Tour ještě není ani v polovině," poznamenal.

V úterý čeká cyklisty den volna, takže i Kreuziger bude mít čas na regeneraci. Zřejmě také proto je odhodlaný se v pondělí ukázat. "Už jsem tady byl osmý, šestý, zkusím se porvat o nejlepší výsledek. Jen doufám, že se oteplí, aby se člověk pěkně zpotil," prohlásil.

Sobotní sychravé počasí se mu nelíbilo. "Já déšť moc rád nemám. Vzali jsme za to asi pět kilometrů před cílem, chtěli jsme jet na Chicchiho, který je vynikající spurtér, ale bylo mokro a já ani Pozzato jsme nechtěli v té strkanici riskovat pád," vysvětlil Kreuziger.

Cavendish, který sobotní etapu vyhrál, je podle něj v dojezdech výborný. "Pomáhá mu ta dráhová kariéra. Celý tým Columbia jede dobře, mají žluťáka, jsou nejaktivnější a ještě vyhrávají etapy," pochválil konkurenci.

Dnešní vítěz Riccardo Ricco byl podle Kreziger tentokrát jasně nejlepší. "Vyhrál zaslouženě. Pokud tak pojede v kopcích i v pondělí a pak v Alpách, tak se musí všichni favorité začít bát, i když on tvrdí, že na celkové umístění jet nechce," řekl dvaadvacetiletý jezdec.

Nechtěl se příliš vyjadřovat k vyloučení svého stájového kolegy Manuela Beltrána, který měl po první etapě pozitivní test na krevní doping EPO. "Vedení stáje k tomu vydalo stanovisko a čekáme na výsledek B vzorku. V našem týmu jsou v tomhle směru hodně tvrdá pravidla, a kdo je poruší, bude tvrdě potrestán," uvedl Kreuziger.

Společně se stájovými kolegy se snaží na to nemyslet. "Koncentrujeme se na závod a nemůžeme se nechat rozhodit. I od soupeřů v pelotonu jsme zaznamenali podporu, všichni to vidí jako selhání jednotlivce, ne týmu," řekl.

Ohradil se proti informacím médií, že v sobotu jeho stáj doprovázela na start policejní eskorta. "To je blbost, jen za námi jeli novináři," dodal Kreuziger.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...