130 let

Schumacher o žlutý trikot v kopcích přišel. | foto: ČTK

Kreuziger dojel šestý v první horské etapě Tour

Sport
  •   20:15
PAŘÍŽ - Český cyklista ve službách stáje Liquigas Roman Kreuziger dojel šestý v první horské etapě letošní Tour de France. Z vítězství v šesté etapě se na vrcholu v Super-Besse radoval italský cyklista Riccardo Ricco, jenž po 195,5 kilometrech předstihl v cílové rovince Španěla Alejandra Valverdeho a Australana Cadela Evanse.

Žlutý trikot neudržel vítěz úterní časovky Stefan Schumacher. Ten jel až do závěrečného kilometru mezi nejlepšími, poté jej ale zbrzdil pád a ztratil na Ricca 32 sekund. Do vedení v průběžné klasifikaci se tak dostal Lucemburčan Kim Kirchen, jenž byl dnes v cíli pátý. Právě o jeho kolo zavadil Schumacher v cílové rovince. Kirchen je po padesáti letech prvním Lucemburčanem ve žlutém, jeho předchůdce Charly Gaul jej v roce 1958 dovezl až do Paříže.

"Jsem zatím docela překvapen, jak mi to jede. Budu se soustředit na závod den po dni. Uvidíme, co se stane v Pyrenejích. Když to půjde dobře, uvidíme, co bude v Alpách a Paříži," prohlásil jezdec týmu Columbia, jenž si připsal druhé vítězství ve dvou dnech. Středeční sprinterský souboj pro sebe rozhodl totiž Kirchenův kolega Mark Cavendish.

Kreuziger se po prvním umístění v elitní desítce posunul na 23. místo celkové klasifikace. Na Kirchena ztrácí dvě minuty a 20 sekund. Už na druhém místě figuruje největší favorit letošní Tour Evans, jenž za žlutým trikotem zaostává o šest sekund.

Šesté místo v etapě Kreuzigra překvapilo. "Ten dojezd nebyl úplně pro mě, takže jsem maximálně spokojen. Myslel jsem někde na hranu první desítky," řekl v rozhovoru pro deník Právo. "V úvodu závodu jsem se necítil úplně nejlíp, teď už je to daleko lepší. Forma jde nahoru a pomalu se mi vrací kondice, kterou jsem měl v závodě Kolem Švýcarska," dodal.

Náročný závěr etapy ho přitom značně vyčerpal. "To byla strašná stěna. Poslední kilometr a půl byl opravdu hodně těžký. Ztratil jsem jen sedm vteřin na vítěze, a to je dobré," prohlásil Kreuziger, který se jen těsně vyhnul Němci Schumacherovi při jeho pádu. "To byla klika. Padl těsně přede mnou a v poslední chvíli jsem ho stihl objet," oddechl si český cyklista.

Dnešní etapa poprvé prověřila peloton dvěma horskými prémiemi druhé kategorie. Všechny pokusy o únik nakonec zlikvidovala zhruba šedesátka nejlepších, která se v táhlém stoupání do cíle rozdrobila do dvou minut a v čele zůstávali především kandidáti na celkové prvenství. Zhruba 200 metrů před cílem nasadil k sprintu Ricco, jehož se snažili držet pouze Evans s Valverdem, ale čtyřiadvacetiletého Itala už nepředstihli.

Jezdec stáje Saunier Duval si tak připsal premiérové vítězství na Tour a pokračuje ve skvělé sezoně, kterou ozdobila stříbrná příčka v celkovém hodnocení Gira. "Výhra v etapě takhle brzo je skvělá pro vaše sebevědomí. Tour je nejnáročnější soutěž na světě, i když výhry na Giru byly také skvělé," porovnal v cíli etapové triumfy z obou závodů Ricco.

Výsledky - 6. etapa (195,5 km):

1. Ricco (It.) 4:57:52, 2. Valverde (Šp.), 3. Evans (Austr.) oba -1, 4. F. Schleck, 5. Kirchen (oba Luc.) oba -4, 6. Kreuziger (ČR), 7. Duenas, 8. Sastre (oba Šp.), 9. Meňšov (Rus.), 10. Piepoli (It.) všichni -7.

Průběžné pořadí:

1. Kirchen 24:30:41, 2. Evans -6, 3. Schumacher (Něm.) -16, 4. Vandevelde (USA) -44, 5. Millar (Brit.) -47, 6. Lövkvist (Švéd.) -54, 7. Meňšov -1:03, 8. Valverde, 9. Devolder (Belg.), 10. Pereiro (Šp.) všichni -1:12, ...23. Kreuziger -2:20.

Autor: ČTK