Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger dojel v horské časovce šestý, vyhrál lídr Gira Contador

Sport

  17:41aktualizováno  21:42
NEVEGAL - Český cyklista Roman Kreuziger skončil v horské časovce v 16. etapě Gira d'Italia na šestém místě. Na trati dlouhé 12,7 kilometru zaostal o 49 sekund za vítězným Španělem Albertem Contadorem, který si upevnil pozici lídra závodu. Kreuziger zůstal celkově osmý, jeho ztráta na Contadora vzrostla na 9:47 minuty.

Contador Giro. foto: Reuters

"Jsem spokojen. Byl bych samozřejmě radši, kdybych jel ještě o nějakou vteřinu rychleji, ale nechal jsem na trati všechno," uvedl Kreuziger na svém webu. "Neriskoval jsem na začátku a dobře jsem si rozvrhl síly na ten kopec. Lehkou krizi jsem měl jen mezi čtvrtým a třetím kilometrem před cílem, ale jinak se mi jelo dobře," dodal.

Contador časovku, při které cyklisté vystoupali z výšky 387 metrů nad mořem do lyžařského střediska Nevegal ve výšce 1047 metrů, ovládl naprosto suverénně. Druhého Vincenza Nibaliho porazil o 34 sekund. Třetí dojel další Ital Michele Scarponi se ztrátou 38 sekund na vítěze.

"Contador byl dneska vážně jako Marťan," prohlásil Nibali, který vedl v mezičase v polovině trati po rovném úseku. "Měl jsem za to, že jedu skvěle.

Ale jsem druhý za Contadorem, takže jsem víc než spokojený," uvedl. "V takovéhle formě jsem Alberta neviděl pěkných pár let. Je na úplně jiné úrovni než ostatní," přidal další kompliment Ital Stefano Garzelli, který byl v časovce pátý.

V kopcovité části dominoval Španěl, jenž jel s černou páskou na ruce na památku tragicky zesnulého krajana Xaviera Tonda, kterého cyklisté před časovkou uctili minutou ticha. Své vítězství mu v cíli věnoval. "Hrozně jsem pro něj chtěl dneska vyhrát. Byl to dobrý kamarád, tohle vítězství patří jemu," řekl Contador, jenž při slavnostním ceremoniálu namířil prstem k nebi na pozdrav Tondóvi, kterého při nešťastném incidentu usmrtila vrata od garáže.

Contador si pochvaloval podporu diváků u trati. "Italští fanoušci mě povzbuzovali, jako kdybych byl domácí jezdec. Byla to od nich velká psychická vzpruha," uvedl trojnásobný šampion Tour de France, který vyhrál už devátou etapu na Etnu.

Contador má téměř pětiminutový náskok
Před zbylými pěti etapami vede Contador už o téměř pět minut před Scarponim. Třetí Nibali ztrácí 5:45. "Závod neskončil, dokud peloton neprojede v neděli cílem. Ale dneska jsme rozhodně udělali významný krok," řekl šéf Contadorovy stáje Saxo Bank Bjarne Riis.

Kreuzigrovi se opět vzdálily stupně vítězů v celkovém pořadí, na které si před závodem dělal zálusk, ale pojistil si bílý trikot. Hodnocení jezdců do 25 let vede před Nizozemcem Stevenem Kruijswijkem už o 2:51.

"Opět se ukázalo, že Contador je o třídu někde jinde. My ostatní jsme si hráli o vteřiny. Byl jsem blízko ostatních a ujistil jsem se, že mohu bojovat o to, abych postoupil z celkově osmého místa někam k pátému," citoval Kreuzigra server iDnes.

Počítal, že by mohl skončit v časovce kolem pátého místa a se svým výkonem byl spokojen. "Ten kopec byl na mě hodně prudký. Těch pět kilometrů nejtěžšího stoupání mi nevyhovovalo, ale myslím si, že jsem se s tím vypořádal lépe než v předešlých dnech," uvedl lídr Astany.

Věří, že se opět dostává do pohody, o kterou přišel v nepovedené etapě na Zoncolan. "Věřím, že ještě něco předvedu. Odstupy nejsou velké, oproti Španělům z Euskaltelu mi nahrává závěrečná časovka. Teď vím, že kdybych na tom Zoncolanu ztratil o minutu míň, jsem někde na hranici té pětky, ale nedá se nic dělat. Určitě jdu do závěru s cílem vylepšit celkové pořadí," prohlásil Kreuziger.

Ve středu čeká cyklisty další náročná etapa dlouhá 230 km s přejezdem přes 1883 metrů vysoký průsmyk Passo Tonale.

Giro d'Italia, cyklistický závod - 16. etapa:

Belluno - Nevegal (časovka 12,7 km): 1. Contador (Šp.) 28:55, 2. Nibali -34, 3. Scarponi (oba It.) -38, 4. Rujano (Ven.) -39, 5. Garzelli (It.) -46, 6. KREUZIGER (ČR) -49, 7. Meňšov (Rus.) -52, 8. Pinotti (It.) -58, 9. Samojlov (Běl.) -59, 10. Miholjevič (Chor.) -1:04.

Průběžné pořadí: 1. Contador 62:43:37, 2. Scarponi -4:58, 3. Nibali -5:45, 4. Gadret (Fr.) -7:35, 5. Rujano -9:18, 6. Nieve (Šp.) -9:22, 7. Meňšov -9:38, 8. KREUZIGER -9:47, 9. Rodríguez -10:25, 10. Antón (oba Šp.) -10:58.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.