Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger dojel v jedenácté etapě Gira šestý

Sport

  17:44
CASTEFIDARLO - Český cyklista Roman Kreuziger obsadil šesté místo v dnešní 11. etapě Gira d'Italia s cílem na kopci a celkově zůstal na sedmé pozici. Pro vítězství si po 142 kilometrech dojel Francouz John Gadret.

Roman Kreuziger. foto: ČTK

Dvaatřicetiletý Gadret dosáhl na premiérový triumf na Giru díky útoku několik set metrů před cílem při stoupání v Castefidardu. Jeden z nejlepších francouzských cyklokrosařů posledních let se odpoutal od hlavního pole a jako první dostihl Španěla Daniela Morena, jenž byl v úniku.

Ve stejném čase projeli cílem na druhém místě Španěl Joaquím Rodríguez a Ital Giovanni Visconti. Páté místo obsadil španělský lídr závodu Alberto Contador a hned za ním finišoval v bílém dresu pro nejlepšího jezdce do 25 let Kreuziger.

Největší favorit Contador tak před čtvrteční rovinatou etapou stále vede o 59 sekund před Bělorusem Kanstancinem Sivcovem, Kreuziger na sedmé pozici ztrácí 1:41.

Jedenáctá etapa začala minutou ticha na počest Belgičana Woutera Weylandta, jenž zahynul po pádu ve třetí etapě a dnes měl v Gentu pohřeb. Jménem všech jezdců pronesl před startem krátkou dojemnou řeč Brit David Millar a cyklisté pak na počest mrtvého kolegy sundali helmu a symbolicky se s ním rozloučili. "Myslel jsem na to celý den, v pelotonu jsme jedna velká rodina," uvedl Gadret.

Autor: