130 let
Roman Kreuziger (vpředu) a Peter Sagan.

Roman Kreuziger (vpředu) a Peter Sagan. | foto: Reuters

Doporučujeme

Kreuziger dopisuje první kapitolu. Cyklistický svátek otevírá své brány

Sport
  •   12:54
PRAHA - Posledním dílem trilogie cyklistických vrcholů letošního roku svou kariéru v týmu Liquigas zřejmě uzavře. "Chci se rozloučit co nejlépe," nastiňuje na svém webu nejlepší český profesionál současnosti Roman Kreuziger ambice, s kterými do Španělska na Vueltu odcestoval.

Vuelta a España

Vuelta - cyklistický závod okolo Španělska (Tour of Spain) 2010.
Termín: 28.8. - 19.9.
Počet etap: 21
(2 časovky, 7 horských etap)
Délka: 3 352,6 km

Čtyřiadvacetiletý jezdec pro příští sezónu podepsal smlouvu v Astaně, kde nahradí nedávného vítěze Tour de France Alberta Contadora na pozici jedničky stáje. Takovou výsadu už ale v následujících třech týdnech u současného zaměstnavatele mít nebude...

Na silnicích pyrenejského poloostrova pojede Liquigas na Vincenza Nibaliho. "Potvrdil formu triumfem v závodě Trofeo Melinda," vysvětlil volbu strategie Kreuziger. "Je na tom vážně dobře, může skončit i na bedně," dodal s tím, že by si rád kromě úspěchu kolegy a celého týmu připsal vítězství v jedné z etap.

"I kdybych ji ale nevyhrál, tak chci pomoci Nibalimu. Chci, aby bylo vidět, že mi na tom opravdu záleží a nepřijel jsem se na Vueltu jenom projet," uvedl na svých stránkách rodák z Moravské Třebové, jehož na 3353 km dlouhé trati nebude strašit její předloňský král Alberto Contador. Ten po triumfu ve Francii ukončil sezónu.

Vuelta své brány otevře první z jedenadvaceti etap dnes noční třináctikilometrovou týmovou časovkou v ulicích Sevilly. Novinkou proti předchozím ročníkům je kromě termínu zahájení i barva trikotu lídra, ta se přeměnila z tradiční zlaté na sytě červenou.

A kdože patří mezi hlavní adepty na jeho získání po závěrečném dojezdu v Madridě 19. září? Roman Kreuziger má jasno: "Frank Schleck, Denis Meňšov, k nim někdo ze Španělů a vpředu bude určitě i Nibali."

Autor: Vojtěch Lhota