Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger o Tour: Etapové vítězství? To není můj zájem

Tour de France

  7:00
První etapu letošní Tour de France poznamenala nervozita a hromadný pád a ta druhá, nedělní, měla zvláštní průběh. Tak popisuje první dva dny český cyklista Roman Kreuziger.

Roman Kreuziger. foto: ČTK

Za sebou máte první dva, jaké byly?
Zatím přesně takové, jak se očekávalo. I když v sobotu ta etapa byla nervózní až v závěru, ze začátku to šlo. Ta druhá už vedla po užších cestách, takže se poměrně závodilo. Když byl vepředu únik, tak se vzadu začalo jet a nikdo moc nechápal, proč tahají zrovna závodníci Francaise des Jeux, když nakonec vepředu skoro nikoho neměli. Takže zatím zvláštní Tour.

Více o Tour

Startujete na své páté, je tahle jubilejní hektičtější? Tím, že se jede na Korsice, v nezvyklém, neznámém prostředí, po jiných cestách.
Neřekl bych, že je v něčem zvláštní, je stejná jako každá jiná Grand Tour v prvním týdnu. Samozřejmě že tady ty terény, i když třeba z helikoptéry vypadají krásně, tak na nervozitě trošku přidají. Ale myslím si, že první dva dny ještě šly, až v pondělí nás čeká to nejhorší.

Sobotnímu hromadnému pádu v závěru jste se vyhnul. Těsně?
Lehlo to kousek přede mnou, pohyboval jsem se někde kolem dvacáté pozice a bylo to opravdu hodně natěsno. Alberto Contador byl bohužel v tu chvíli nalevo a spadl, my napravo jsme se tomu vyhnuli. Vepředu jsme pak zůstali jen já s Nicolasem Rochem. Je to tady všechno o štěstí, můžete jet bezpečně vepředu, ale klidně to spadne i tam.

Jaké to bylo, když se co chvíli měnily zprávy o tom, kde bude etapa končit?
Informace jsme dostali do vysílaček, věděli jsme o tom. A pak jsme se dozvěděli, že všichni dostanou stejné časy, i když pád se stal někde na pěti kilometrech a ne až v ochranné tříkilometrové zóně.

V cíli 1. etapy uvízl autobus.

V posledním stoupání nedělní etapy jste se tlačil dopředu, sjížděl uprchlíky. Myslel jste si třeba i na vítězství?
Ne, určitě ne! Zaprvé to není můj zájem a zadruhé tady jako tým máme jiné cíle. A tomu je potřeba každý den přikládat malý kousek.

Ani v posledním dnu na Korsice to nebude jednoduché, na trati straší čtyři vrchařské prémie. Co čekáte, další stres?
Teď si hlavně musíme odpočinout po této etapě a až ráno budeme myslet na tu další.

A pak třeba i na časovku týmů, co vás čeká v úterý už na kontinentu?
Jak už jsem řekl, všichni teď hlavně přemýšlíme o tom, abychom přejeli zdraví z Korsiky. Až přistaneme v Nice, můžeme přemýšlet o časovce. Ale myslím, že jsme jí v tréninku věnovali hodně času, takže nás nijak nemůže ohrozit.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!