Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger se cítí silný. S Contadorem plánuje útok na Frooma

Tour de France

  20:22
AVIGNON - Čtvrtý muž průběžného pořadí Tour de France Roman Kreuziger po dvou týdnech náročného závodu cítí únavu, ale zároveň věří, že bude nadále schopen podpořit lídra své stáje Saxo-Tinkoff Alberta Contadora. Společně se pokusí smazat více než čtyřminutové manko na majitele žlutého trikotu Christophera Frooma z Velké Británie.

Český cyklista Roman Kreuziger na Tour de France foto: Reuters

Český cyklista dnešní volný den využil ke krátké projížďce, lehkému obědu a regeneraci. "Minulý týden byl hodně těžký, etapy se jezdily rychle a je normální, že po dvou týdnech závodu přichází únava. Den volna každý přivítal, ale já se pořád cítím docela silný," popsal na svých internetových stránkách svůj aktuální stav.

Navzdory velkému manku na zdánlivě nepřekonatelného Frooma jeho tým nevzdává boj o vítězství. Peloton má před sebou ještě horskou časovku a další tři etapy v Alpách. "Uděláme všechno pro to, abychom Alberta dostali na první místo. Buď to vyjde, nebo ne," poznamenal Kreuziger, který je ve prospěch španělského lídra připraven obětovat i vlastní ambice.

ČTĚTE TAKÉ

Contador, jenž vyhrál Tour v letech 2007 a 2009, se chystá riskovat. "Je pravda, že lídr je o třídu nad námi a nemůže být poražen v souboji tváří v tvář. Ale bude to velmi náročný poslední týden s větším prostorem pro taktiku, protože tam budou opakovaná stoupání. Pro mě je jedno, jestli skončím druhý, nebo desátý," uvedl na tiskové konferenci.

Stáj Saxo-Tinkoff by ráda využila slabin Froomova týmu Sky, které se ukázaly při páteční rovinaté etapě. Tehdy se Contadorově týmu podařilo najet na Frooma bezmála minutu, když využili zaváhání konkurentů v pelotonu k překvapivému ataku. Hlavním cílem do dalších etap je proto připravit Frooma o podporu domestiků a společnými silami se od něj odpoutat.

Autor: