Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slabší průměr, hodnotí Kreuziger uplynulou sezonu. Chybí mu velké vítězství

Sport

  8:00
PRAHA - Jako slabší průměr hodnotí letošní sezonu cyklista Roman Kreuziger. V hlavě už má plány na příští rok, ale oznámí je až po schůzce s vedením týmu Tinkoff-Saxo, která se uskuteční koncem října.

Český cyklista Roman Kreuziger. foto: Profimedia.cz

„S první půlkou sezony můžu být poměrně spokojený. Byl jsem zhruba tam, kde jsem chtěl, ale někdy, jako třeba na Lutychu, mi chybělo víc štěstí,“ uvedl na svém webu Kreuziger, jenž v dubnové belgické klasice bojoval o pódium, ale skončil pátý.

Poté pomohl lídrovi své stáje Španělovi Albertu Contadorovi k vítězství na Giru d’Italia. „Giro bylo hodně náročné. V dlouhých kopcích jsem se trošku trápil, ale nejdůležitější bylo, že se nám ho s Albertem podařilo vyhrát,“ konstatoval český jezdec, který i kvůli zdravotním potížím obsadil v konečném pořadí 28. místo.

„Druhá půlka sezony už z mé strany byla o trochu horší, takže celkově to byl průměr. Spíš slabší průměr. Ale ve sportu to tak chodí, že přicházejí lepší i horší momenty. Ke spokojenosti mi chybí nějaké velké vítězství, ale říkám si, že je potřeba koukat dopředu,“ uvedl Kreuziger, jenž v srpnu vyhrál jednu etapu na závodě USA Pro Challenge.

Yates v San Sebastianu nevěděl, že vyhrál. Kreuziger skončil třínáctý

Sezonu ukončil před necelými dvěma týdny na mistrovství světa v Richmondu, kde jel ve prospěch Zdeňka Štybara. Měl startovat ještě na závěrečném závodu WorldTour Kolem Lombardie, ale i kvůli časovému posunu nakonec „závod padajícího listí“ vynechal.

„Do půlky října se budu lehce vozit, pak mě čeká asi měsíc bez kola. Pár dní si dám úplné volno, ale pak začnu trochu něco dělat v posilovně a přidám i nějaké túry,“ řekl Kreuziger ke svému dalšímu programu.

Cílem je Tour po boku Contadora

Na konci října už by taky mohl mít jasno o hlavních bodech příští sezony. Mělo by se o tom rozhodnout na čtyřdenním týmovém mítinku v Chorvatsku. „Tam už bychom měli řešit program. Trenéři a sportovní ředitelé se nás ptají už teď a tam bychom to měli doladit,“ uvedl Kreuziger.

„Mám pár oblíbených závodů, které bych rád jel, ale hlavním cílem by asi měla být Tour s Albertem (Contadorem). Zatím netuším, jestli bych jel ještě nějakou další Grand Tour. Uvidíme, jak to bude zapadat do sebe,“ řekl český cyklista, jenž příští rok oslaví třicetiny.

Končící rok označil jako přechodový. I proto, že neměl dlouho jistotu kvůli táhnoucí se kauze s biologickým pasem. Nakonec se vše vyřešilo začátkem června, kdy Mezinárodní cyklistická unie (UCI) stáhla obvinění. „Bylo důležité, že se očistilo moje jméno a ten případ jsme vyhráli,“ řekl Kreuziger.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.