Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger mimo dopingové ohrožení: svaz se jeho výpovědí nezabývá

Sport

  15:06
PRAHA - Cyklista Roman Kreuziger sice připustil, že po přechodu mezi profesionály spolupracoval s distancovaným doktorem Ferrarim, ovšem jakýkoliv doping vyloučil. "Já si myslím, že tato zpráva zapadne," odhaduje Miroslav Janout, mezinárodní rozhodčí cyklistické unie UCI, vývoj událostí okolo českého sportovce.

Český cyklista Roman Kreuziger foto: ČTK

Závodník stáje Saxo-Tinkoff pro server Cycling Weekly přiznal, že s Ferrarim pracoval v roce 2007. "Věřil jsem, že byl jedním z nejlepších trenérů na světě. Ale nikdy jsem nedopoval," říkal vítěz slavné klasiky Amstel Gold Race.

ČTĚTE TAKÉ

Po dohodě s týmem už se Kreuziger nebude dál ke kauze vyjadřovat, její detaily teď komunikuje jen s národním svazem. "Teď už to není v mých rukou," naznačil cyklista, že čeká na kroky federace.

"Nechápu, co bychom s touto informací měli dělat," divil se Slavomír Svoboda, ředitel svazového sekretariátu. "Jsme si toho vědomi, sledujeme vývoj, Roman nám podává podrobné informace, ale to je všechno. Džentlmenská dohoda zní, že když má závodník mediální výstupy v zahraničí, tak nás informuje."

Spolupráce není žádný důkaz, tvrdí Janout

Přitom taková povinnost z žádných pravidel nevyplývá. "On nemusí Český svaz informovat, ten si ho může vyslechnout a na základě prohlášení mu může dát ne přímo distanc, ale třeba napomenutí," vysvětloval Janout. "Totéž může udělat UCI, jenže ta netrestá přímo, jen dá podnět českému svazu, ten informaci prozkoumá a eventuálně může vynést rozsudek. Ale Roman se přiznal ke spolupráci s Ferrarim, což není důkaz toho, že by něco bral."

Proto ani nevyvstal žádný důvod k sankcím. "Jedině kdyby lékař Ferrari nebo Roman Kreuziger uvedli, že při své spolupráci porušili antidopingová pravidla, pak by to svaz měl řešit," tvrdí zase Jan Chlumský, šéf Antidopingového výboru České republiky. "Pro nás jako Antidopingový výbor to není případ. Mohl s ním přece spolupracovat na testování výkonnosti a na podpoře tréninku legálními prostředky - čímž samozřejmě nechci obhajovat Ferrariho, že nikdy nic nelegálního nedělal."

Autor: