Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kreuzigerova naděje na elitní desítku žije, teď jej čeká časovka

Sport

  20:06
PRAHA - VIDEO Popularita Tour de France v Česku poslední dva roky strmě stoupá. Hlavním důvodem je třiadvacetiletý rodák z Moravské Třebové Roman Kreuziger. Teprve třiadvacetiletý český cyklista totiž během tohoto období vyrostl mezi největší cyklistické hvězdy současnosti.

Roman Kreuziger na Tour de France. foto: ČTK

Loni český závodník zazářil dvanáctým místem při své první účasti na slavném závodu, letos před závodem vyhlásil: "Chci zajet do desítky." Odhodlání z něj sálalo, odborníci i fanoušci jej málem viděli v nejlepší desítce, ti nejšílenější prognózy mluvili dokonce o stupních vítězů. Již první týden ale ukázal, že tak snadné to nebude. Talentovaný jezdec, kterého si vypiplal jeho otec Roman Kreuziger starší (taktéž bývalý skvělý cyklista), začal sedmým místem v prologu.

KREUZIGER NA TOUR:

Celkové pořadí:
11. místo, ztráta na 1. místo - 10:52 minuty,
ztráta na 10. místo - 2 vteřiny
Pořadí jezdců do 25 let:
3. místo, ztráta na 1. místo - 8:26 minuty 

Dokonce se na tři etapy oblékl do bílého trikotu pro nejlepšího jezdce do 25 let. V Pyrenejích se sice Kreuziger držel nejlepších, ovšem útoku se od něj fanoušci nedočkali, naopak následoval pád v celkovém pořadí až mimo elitní desítku. Mladý cyklista Liqiugasu ovšem své fanoušky uklidňoval: "Není důvod plýtvat silami, rozhodovat se bude až v Alpách." Jeho slova se v posledních etapách potvrzují, bohužel do nich česká naděje šla s velkým handicapem.

V průběhu minulého týdne jej totiž trápila střevní viróza. Tu sice Kreuziger včas zahnal. Oslabené tělo ale nemělo dostatek času na regeneraci, což se projevilo v závěru ďábelské nedělní etapy, kdy český závodník na elitní spurtéry v čele s Contadorem a Andy Schleckem neměl. V úterní etapě po dni volna se sice s nejlepšími držel, dnešní královská etapa ukázala, že Kreuzigera pro cestu na absolutní cyklistický vrchol čeká ještě dlouhá cesta. Delší, než jakou dnes musel podstoupit při výšlapu na slavný Col de Colombier.

VIZITKA ROMANA KREUZIGERA:

Na druhou stranu není důvod třiadvacetiletého závodníka zatracovat. Důvody jsou dva. Za prvé – z celé elitní cyklistické špičky je nejmladší. I kamarád Nibali nebo Martin či Andy Schleck mají rok náskok, což je v cyklistice hodně. A Kreuziger je sice v současnosti možná horším vrchařem než Schleck či právě Nibali, zároveň je ovšem lepším časovkářem, což bude moci dokázat ve čtvrtek.

A druhý důvod? Od svého realistického cíle, být v elitní desítce, je nyní Kreuziger dvě vteřiny, které ztrácí na desátého Astarlozu. A ani třiadevadesát sekund, které jej dělí od devátého Le Mevela, nejsou nepřekonatelnou překážkou. Potvrdit to může "Křižák" již právě při čtvrteční časovce v Annecy.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč