Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kreuzigerovi nevyšel útok, Contador propadl

Tour de France

  17:26aktualizováno  17:52
PAŘÍŽ/PRAHA - Dvanáctou etapu letošní Tour de France ovládnul na den státního francouzského svátku Španěl Samuel Sánchéz. Ve žlutém dresu ale zůstal i nadále domácí miláček Thomas Voeckler, který se až do posledního kilometru stoupání na Luz Ardiden dokázal držet nejlepších vrchařů v čele s bratry Schlecky. Na posledních 1000 metrech nečekaně odpadl z čelní skupinky favorit Alberto Contador.

Pierre Rolland a Thomas Voeckler. foto: Reuters

Na několik fází se dala rozdělit první horská etapa letošního 98. ročníku Tour de France. V té první poprvé vystrčil růžky i český závodník Roman Kreuziger, který ještě dva kilometry pod vrcholem na legendárního Col du Tourmalet bojoval o to, aby na 2115 vysoké hoře stanul jako první.

Nepovedlo se. "Chyběl mi kousíček, potřeboval jsem tam dojet a trochu si orazit, abych nejel pořád sám. Poslední tři kilometry pod vrcholem jsem se trochu seknul. Hodně mě bolela záda a trošku jsem se zlomil. Škoda, že jsem je nedostihl. Bylo by hezký přijet první na Tourmalet a získat víc bodů do vrchařské soutěže," uvedl český závodník kazažské stáje Astana na svých stránkách.

98. ročník Tour de France v číslech

12. etapa Cugnaux - Luz Ardiden (211 km): 1. S. Sánchez (Šp.) 6:01:15, 2. Vanendert (Belg.) -7, 3. F. Schleck (Luc.) -10, 4. Basso (It.), 5. Evans (Austr.), 6. A. Schleck (Luc.) všichni -30, 7. Cunego (It.) -35, 8. Contador (Šp.) -43, 9. Voeckler, 10. Rolland (oba Fr.) oba -50, ...73. Kreuziger (ČR) -17:28.

Průběžné pořadí: 1. Voeckler 51:54:44, 2. F. Schleck -1:49, 3. Evans -2:06, 4. A. Schleck -2:17, 5. Basso -3:16, 6. Cunego -3:22, 7. Contador -4:00, 8. S. Sánchez -4:11, 9. Danielson (USA) -4:35, 10. Roche (Ir.) -4:57.

Kreuziger následně odpadl při posledním stoupání do cíle, přesto potvrdil, že slova o zlepšující se formě a hlavně hojejí poraněného levého zápěstí byla pravdivá. Pod Luz Ardiden nastoupil mezi jinými také skvělý vrchař Samuel Sánchéz z baskické stáje Euskaltel-Euskadi, která dnes slaví desetileté výročí.

Třiatřicetiletý Španěl postupně sjížděl s Belgičanem Jellem Vanendertem všechny uprchlíky aby se oba ocitli v čele osamoceni. Postupně si na skupinu spolufavoritů vybudovali až 80 vteřinový náskok a 4 kilometry pod vrcholem bylo jisté, že etapový vavřín získá jeden z této dvojice.

Za nimi bojovali o sebevědomí i vylepšení pozic favorité - Andy a Fränk Schleckové, Alberto Contador, Cadel Evans či Ivan Basso. K překvapení všech se ale této elitní skupiny dokázal držet také domácí Thomas Voeckler, jedoucí ve žlutém dresu pro lídra závodu.

Samuel Sánchéz. 

Jako jediný měl k ruce týmového parťáka, kterým nebyl nikdo menší než největší naděje francouzské cyklistiky Pierre Rolland. Čtyřiadvacetiletý mladík držel svého lídra v hlavní skupince až zhruba do kilometrové vzdálenosti od cílové pásky, kdy bylo jisté, že i na nejslavnější francouzský státní svátek - dobytí Bastily v roce 1789 - bude stát na pódiu ve žlutém dresu domácí závodník.

"Myslel jsem, že dnes o žlutý dres přijdu. Jsem rád, že jsem se spletl," smál se šťastný francouzský hrdina. "Bylo to nečekané. Člověk musí věřit, že žlutý trikot mu dodá motivaci navíc, když je dnes výročí dobytí Bastily," dodal Voeckler.

Do cíle dorazil jako první nakonec Sánchez, následovaný Vanendertem a jen s minimálním náskokem na Fränka Schlecka. Toho spolufavorité po několika nástupech jeho i mladšího bratra Andyho přestali sjíždět a bojovali jen mezi sebou. S minimální odstupem projeli páskou seřazeni za sebou Ivan Basso, ,Cadel Evans a Andy Schleck.

Až 13 vteřin za tímto triem proťal pásku viditelně vyčerpaný Contador, který nečekaně opět ztratil na své největší rivaly. "Překvapilo mě, že Alberto ztratil, ale Tour je ještě hodně dlouhá, možná si jen prostě vybral špatný den," komentoval výsledky Andy Schleck, který je v průběžném pořadí na čtvrtém místě. Před sebou má trojlístek Voeckler, Fränk Schleck a Cadel Evans.

Andy Schleck nastupuje Albertu Contadorovi.

V pátek čeká peloton další pyrenejská etapa, která měří 153 kilometrů a zavede závodníky i přes Col d´Aubisque.

POHLEDEM EXPERTA

O CONTADOROVI: Závěr byl hodně zajímavý, ale ještě to nic nenapovědělo... Contador se hodně trápil, ale až další etapy ukážou zda to je tím jeho zraněným kolenem nebo tím, že ani on není nadčlověk a odjet ve špičkové formě Giro a Tour prostě v dnešní době už asi nelze...Natož, že by poté ještě vyrazil v září na Vueltu... Ale těžko říct, první hory sice napoví, ale nic ještě neřeší, jsme teprve lehce za polovinou Tour a spousta horských etap je ještě před námi.

O SOUBOJI SCHLECKŮ VS. ZBYTEK SVĚTA: Velmi dobře je na tom Fränk Schleck a myslím, že nyní on a jeho bratr hodně bojují více než s Contadorem s Evansem... Protože Evans je výrazně lepší časovkář než Andy v té top formě, i když se Andy hodně zlepšil.. Evans patří mezi top pět časovkářů, může v ní Andymu dát minutu, Fränkovi klidně i tři... Ale dneska Fränk na ně najel skoro půl minuty, pokud v tom bude pokračovat, tak si klidně může vyjet dostatečný náskok. V tom případě by jel jako poslední v časovce, máte přehled o mezičasech soupeřů, navíc psychologickou výhodu oproti nim.

O PSYCHOLOGICKÉ VÁLCE: Právě na psychologickém poli dneska Contador ztratil nejvíce a bude zajímavé sledovat, zda se z další rány, která ho postihla v letošním ročníku oklepe...

O PŘEKVAPENÍ DNE: Hrdinou dne je ale určitě Voeckler, tomu kdyby někdo řekl před startem etapy, že skončí 7 vteřin za Contadorem v cíli, tak si asi bude ťukat na čelo..ale hodně mu pomohlo, že se moc nenastupovalo, až vlastně v závěru 3-4 kilometry před cílem a navíc měl k ruce Rollanda, který je skvělý vrchař... Právem mu v cíli děkoval a zvedal ruku... Rolland je skvělý vrchař a role domestika se zhostil parádně... Francouzi budou určitě dnes slavit a mají co...Navíc Voeckler má celkem luxusní náskok, navíc jak stárne tak se v horách lepší, takže klidně může být ve žlutém i pátku."

Lubor Tesař, bývalý český profesionální cyklista

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!