Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Křišťálový glóbus získal Lund Svindal

Sport

  12:40
LENZERHEIDE - Aksel Lund Svindal získal velký Křišťálový glóbus a stal se prvním Norem po osmi letech, který ovládl celkové hodnocení Světového poháru v alpském lyžování. Rakušanovi Benjaminu Raichovi nestačilo k sesazení Svindala ani vítězství. Útěchou mu mohl být malý glóbus pro slalomového šampiona.

Norský lyžař Aksel Lund Svindal foto: ČTK

Svindalovi po zisku dvou zlatých medailí v Aare narostla křídla. Při finále SP v Lenzerheide vyhrál tři závody během čtyř dnů a vystřídal Raicha, který nedokončil sobotní obří slalom, v čele celkového pořadí. Po triumfech ve sjezdu, super-G a obřím slalomu potřeboval dnes skončit v bodované patnáctce a plán mu těsně vyšel. Po loňském celkovém druhém místě se stal králem SP jako první Nor po Lassem Kjusovi ze sezony 1998/99.

Svindal startoval jako dvanáctý muž prvního kola. V cíli byl průběžně pátý, takže ze zbývajících jedenácti soupeřů potřeboval porazit alespoň jednoho. Definitivní jistotu mu dal hned vzápětí Švéd Markus Larsson pomalejším časem. Raich tak bojoval už jen o malou trofej a s náskokem téměř sekundy ji před krajanem Mariem Mattem vyhrál. Hodnocení slalomu ovládl Raich už potřetí v kariéře, mistr světa Matt s ním tentokrát prohrál o pět bodů.
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...