Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kristýna Plíšková: Kerberová? Je první na světa, tak je asi dobrá. Uvidíme v pátek

Sport

  15:15
MELBOURNE (OD NAŠEHO ZPRAVODAJE) - Přesně v takových chvílích tenistka Kristýna Plíšková dřív psychicky tála. Napínavý tie-break, vítězství je blízko, nervozita kyne. Jenže teď si česká levačka o dost víc věří, což předvedla v závěru utkání s 27. nasazenou Rumunkou Beguovou. Přemohla ji 6:4, 7:6 a ve třetím kole Australian Open se střetne s obhájkyní titulu Kerberovou z Německa.

Kristýna Plíšková. foto: Reuters

Zásadní změna počasí v Melbourne asi nepotěšila zájemce o poležení na pláži. Přes noc se ochladilo až o patnáct stupňů a hodně foukalo, což působilo nesnáze též většině hráčů na Australian Open.

Kristýna Plíšková, o kterou se v pondělním pařáku pokoušely mdloby, si ovšem na změnu nestěžovala: „Vítr je lepší než vedro, aspoň jsem nebyla tak zničená.“

Proti Beguové pouze jednou ztratila podání. Nezhroutila se v koncovce. To spíš zkušenější soupeřka v klíčových okamžicích víc kazila. Po jejím příliš dlouhém returnu si tak Plíšková mohla zakřičet radostí.

Podruhé v životě se ocitla ve třetím kole grandslamu a zdá se, že její vzestup může pokračovat.

Jste ráda, že jste se o vítězství nemusela rvát ve třetím setu?
V dnešních podmínkách určitě. V závěru jsem se snažila hrát dál agresivně, i když jsem byla trochu nervozní. Soupeřka se zlepšila, ale naštěstí mi pomohla několika chybami.

Co vám letělo hlavou v tie-breaku?
Snažila jsem se myslet jenom na příští bod. Ve větru není čas moc spekulovat. Zaváháte a jste v prd... Ale vybavila jsem si, že jsem tady loni (proti Puigové) neproměnila asi tři mečboly. A hned jsem tu myšlenku zase někam zastrčila. Zůstala jsem sebevědomá.

Podobně jako předloni ve Wimbledonu jste ve třetím kole. Jste spokojená?
Myslím si, že mám určitě na víc. Ale los je těžký. Uvidíme, jak se s tím poperu.

Čeká vás světová jednička Kerberová. Co vy na to?
Nikdy jsem s ní nehrála. Ale je první na světě, takže asi bude dobrá. Uvidíme v pátek.

Zeptáte se na nějaké tipy sestry Karolíny, která se s ní utkala osmkrát?
Zeptám. Teď není na mobilu. Tak snad se připojí. Dneska už Kerberovou komentovala, když jsme na ni koukaly. Většinou s ní prohrává, sama by měla starosti. Kdyžtak si nějaké rady najdu sama.

Ve finále US Open ji Karolína málem zdolala díky náběhům na síť. Je to dobrý recept?
Proč ne? Ona vzadu doběhne skoro všechno. Voleje jsem zlepšila, pilovala jsem je celou zimu. Na síť chodím častěji a už ne jenom jako na výlet. Cítím se u ní pohodlněji a občas tam něco uhraju.

Čeká vás přesun z periférie na jeden z hlavních stadionů. Těšíte se?
Mám ráda velké kurty. Je na nich víc prostoru. Jsou taky o něco pomalejší, takže mám víc času na údery. Je na nich lepší atmosféra. Okolo těch menších se lidi procházejí, jak chtějí. Mají tam snad i pikniky, nebo co.

Jak se vám hraje s levačkami?
Špatně. Hrozně špatně. Moc se s nimi nesetkávám. Nepříjemný je hlavně servis. Musím si zvyknout, zkusím najít nějakou levačku na trénink.

Uvědomujete si, že Kerberová letos zatím není v optimální formě?
Není, no... Viděla jsem pár zápasů a k poražení je. Není jako Serena, která kdysi válcovala všechny. Možná není ve své kůži, ale sebevědomí jí bude růst a je velká bojovnice, takže to tam jen tak nenechá.

Co vy? Věříte, že když se vám vše sejde, můžete ji vyřadit?
Určitě. Nejdu se bránit. Nejdu si pro dva gamy. Respekt mám, ale s mou hrou se může stát cokoliv.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha