Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Krpálek objímal paralympijského krále Petráčka, Koukalovou mrštil o žíněnku

Sport

  7:30
PLZEŇ - Poslední letošní zastávkou populárního Sporťáčka, největší sportovní náborové akce pro děti a mládež od 3 do 18 let v Česku, byla v sobotu západočeská metropole. A nejen díky skvělému počasí si jej téměř šest tisíc návštěvníků areálu TJ Lokomotiva pořádně užila.

Gabriela Koukalová a Lukáš Krpálek při judu na Sporťáčkovi. foto: www.sportacek.cz

Sport je továrna na emoce. Sporťáček zase místem, kde jsou k mání neopakovatelné zážitky. To poznala Plzeň, šestá a letos poslední zastávka největšího náborového sportovního festivalu v republice. Došlo zde totiž k setkání, které hlavním aktérům i téměř šesti tisícovkám návštěvníkům zůstane ještě dlouho v paměti.

Lukáš Krpálek, olympijský vítěz v judu, vystoupal na pódium společně se zlatým paralympikem Arnoštem Petráčkem. Oba letos na v Riu jako jediní vybojovali pro Českou republiku triumf. Hendikepovaný plavec krátce po svém zlatu vyslovil přání, že by rád poznal svého protějška, díky němuž se tradiční úpolový sport dostal v posledních týdnech do centra pozornosti.

Gabriela Koukalová a Lukáš Krpálek na Sporťáčkovi.
Arnošť Petráček a Lukáš Krpálek na Sporťáčkovi.

Sporťáček vyslyšel jeho prosbu a výsledkem byla dojemná scéna, kdy oběma sportovním hrdinům ve společném objetí aplaudoval dav fanoušků jako na rockovém koncertě.

„Tenhle moment mi zůstane v paměti. Lukáš je frajer a jsem šťastný, že jsme se mohli potkat. Navíc na akci, kde se dětem ukazuje, že sport je parádní součást života,“ řekl Petráček. „Líbí se mi Arnoštův zápal pro věc. Z toho jsem nadšený a pro mě to byl taky zážitek,“ doplnil Krpálek.

Oba mistři svého řemesla navíc nebyli jediní hvězdní hosté sobotního sportovního dne v Plzni. Do Plzně přijala pozvání i nejobletovanější dáma českého sportu – biatlonová královna Gabriela Koukalová, letošní vítězka Světového poháru.

Všichni společně prošli celý areál a Krpálek pak Koukalové ukázal i krásy juda, když ji parádním hodem skolil na žíněnku. „Tak to bylo slušný,“ smála se držitelka dvou stříbrných medailí z olympiády v Soči, kterou doprovázal i její manžel, badmintonista Petr Koukal.

„Tyhle akce, kde si děti mohou vyzkoušet a vybrat sport na míru, mají stále větší význam, protože v dnešní společnosti je řada jiných lákadel. Je i na nás sportovcích, abychom ukazovali, co může přinášet pohyb,“ uvedla Koukalová.

Její slova potvrzují oficiální čísla z celkové návštěvnosti všech šesti festivalů konaných ve Zlíně a Karlových Varech (ještě před letními prázdninami), Ostravě – kam zamířila i hokejová legenda Jaromír Jágr, Praze, Brně a nyní Plzni, která činila více jak 35 tisíc lidí!

„Pro mě osobně to jsou chvíle ve skvělé společnosti. Přiznám se, i když to možná vyzní divně, že je mi pak docela jedno, jestli dojedu dvacátá nebo první,“ dodala hvězda, kterou ale nebyla jedinou dámou, která budila v Plzni pozornost a slušné pozdvižení.

Podobně zapůsobily i sympatické boxerky Fabiána Bytyqi a Lucie Sedláčková, jimž dělal garde kolega z ringu a projektu Box Live – momentálně již čtvrtý muž žebříčku prestižní federace WBO Štěpán Horváth.

„Proč by děti měly dělat bojové sporty a potažmo box? Získají úctu k ostatním lidem a naučí se pokoře. A navíc u něj procvičí celé tělo, je to komplexní pohyb,“ uvedly na závěr shodně tři aktuálně největší postavy tuzemského boxu poté, co absolvovaly stejně jako Krpálek, Koukalová či vodní slalomář Jiří Prskavec „nekonečnou“ autogramiádu a focení s fanoušky.

A kdo, třeba i budoucími českými sportovními hvězdami...

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie