130 let
Dawid Kubacki slaví vítězství na Turné čtyř můstků.

Dawid Kubacki slaví vítězství na Turné čtyř můstků. | foto: Reuters

Kubacki je třetím polským vítězem Turné čtyř můstků, Koudelka skončil třiadvacátý

Sport
  •   19:35
Bischofshofen - Polský skokan na lyžích Dawid Kubacki slaví premiérový triumf na Turné čtyř můstků. Svěřenec českého kouče Michala Doležala završil bitvu o trofej v podobě zlatého orla výhrou v Bischofshofenu a stal se po Adamu Malyszovi a Kamilu Stochovi třetím polským vítězem prestižního klání.

Nejlepší český reprezentant Roman Koudelka skončil v závodu třiadvacátý a v Turné si oproti loňskému pátému místu pohoršil na sedmnácté.

Kubacki kraloval Turné o více než dvacet bodů před norským překvapením Mariusem Lindvikem, třetí byl Němec Karl Geiger. Devětadvacetiletý Polák vstupoval do závěrečného dílu jako lídr a skvěle zvládl 1. kolo výkonem 143 metrů. Zisk trofeje potvrdil i nejdelším skokem druhého kola (140 m). Druhý v závodu skončil Geiger a třetí byl vítěz předchozích dvou závodů Lindvik.

„Jsem spokojený, že jsem udržel emoce a předvedl kvalitní skoky. Je to neuvěřitelné a nemůžu být šťastnější,“ řekl Kubacki televizní stanici Eurosport.

Kubacki v minulosti sbíral především týmové úspěchy. Loni už byl na Turné čtvrtý a poté se stal v Seefeldu mistrem světa na středním můstku. Nyní navázal na legendárního Malysze (2001) a Stocha (2017 a 2018).

Jediný český skokan v závodu Koudelka skočil v 1. kole 126 metrů. Sice o metr prohrál s domácím Janem Hörlem, ale měl lepší body za techniku i za vítr a postoupil, protože dohromady nasbíral o sedm desetin bodu více a byl sedmadvacátý. Ve druhém kole dolétl Koudelka na 131 metrů a polepšil si o tři místa.

Další tři čeští závodníci Viktor Polášek, Filip Sakala a Čestmír Kožíšek se mezi padesátku startujících nedostali z nedělní kvalifikace.

V čele Světového poháru zůstal Japonec Rjoju Kobajaši. Loňský vítěz Turné dokázal vyhrát na úvod v Oberstdorfu, ale pak se mu nedařilo a skončil celkově čtvrtý.

Autor: ČTK