130 let

Pavel Kubina | foto: AFP

Kubina může hrát na olympiádě

Sport
  •   18:46
Otazník, který visel na startem obránce Pavla Kubiny na olympiádě v Turíně, je zdá se vyřešen. Předseda hokejového svazu Vratislav Kulhánek pro server iDnes potvrdil, že hokejista nebude v nominaci chybět.

"Jsme dohodnuti. Řešení se našlo," uvedl. Konkrétnější být nechtěl, vše oznámí manažer reprezentace Zbyněk Kusý na tiskové konferenci 6. prosince. Za vyřešenou považuje věc také předseda Asociace profesionálních klubů (APK) extraligy Stanislav Šulc.

Trenér národního týmu Alois Hadamczik již dříve prohlásil, že Kubinu považuje za stěžejní postavu týmu.

Pokuta 200 000 korun
Spor mezi hráčem a Asociací vznikl letos na jaře, když Kubina po sedmém zápasu semifinále play off mezi Vítkovicemi a Zlínem obvinil rozhodčího Petra Bolinu z ovlivnění utkání ve prospěch Zlína. Hráč nepředložil žádné důkazy a proto mu APK uložila rekordně vysokou pokutu 200 tisíc korun. Zároveň si nepřála, aby reprezentoval Českou republiku.

Tehdejší kouč národního týmu Vladimír Růžička loňského vítěze Stanley Cupu a mistra světa z Vídně přesto nominoval s vysvětlením, že jde o spor hráče s vedením ligy.

Svaz Kubinu vyzval k zaplacení pokuty koncem října. Stanovil mu splatnost 10. prosince a vyhlásil, že opora Tampy Bay do Turína pojede, jen když 200 tisíc do tohoto data složí.  Kubina vzápětí reagoval, že to z principu neudělá, neboť jeho spor se reprezentace netýká.

"Hrát za Českou republiku  byla a bude pro mě obrovská čest. Proto příliš nechápu stávající  skutečnost, že mi chce někdo účast na olympiádě v Turíně zakázat.  Já znova opakuji, že jsem se proti reprezentaci ničím neprovinil," řekl tehdy Kubina.

Autor: