Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kvalifikace F1 se pojede v den závodu, v sobotu ji znemožnil déšť

Sport

  15:59
SUZUKA - Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska formule 1 znemožnil vytrvalý silný déšť. V Suzuce dnes pořadatelé nejprve třikrát odložili začátek bojů o pořadí na startu 16. závodu mistrovství světa, načež program přesunuli na neděli. Kvalifikace začne ve 3:00 SELČ, vlastní závod pak o pět hodin později.

Formule 1 (sobotní kvalifikace se pro déšť nejela) foto: ČTK

Okruh v Suzuce zkrápěl prudký déšť celý den a ředitel závodu Charlie Whiting rozhodl po zkušební jízdě ve zpomalovacím vozu, že je trať pro formule nesjízdná. Na mnoha místech byla vozovka prakticky pod vodou a hrozil takzvaný aquaplaning. Podmínkám padl za oběť i předchozí závěrečný volný trénink, ve kterém se dopoledne pouze pilot stáje Torro Rosso Jaime Alguersuari a Timo Glock z Virginu odhodlali k tomu, aby zajeli měřené kolo.

"Tohle byl pěkný den tak pro kachny, ale ne pro piloty formule 1," konstatoval šéf stáje Red Bull Christian Horner, jehož jezdci Sebastian Vettel a Mark Webber ovládli páteční tréninky. "Je mi líto fanoušků, kteří tam venku mokli, ale sledoval jsem safety car a i ten by potřeboval kormidlo," řekl výstižně Michael Schumacher z Mercedesu.

Právě on vyhrál dosud jediný závod v historii, ve kterém se kvalifikace konala až v neděli před závodem. Shodou okolností k tomu došlo v roce 2004 rovněž v Suzuce, kde tehdy byly veškeré sobotní jízdy přesunuty kvůli hrozbě tajfunu.

S handicapem odstartuje do nedělního závodu světový šampion z roku 2008 Lewis Hamilton z McLarenu, jemuž tým neplánovaně vyměnil převodovku. Kvůli tomu se britský pilot na startu Velké ceny posune o pět míst oproti kvalifikačnímu výsledku.

K uctění památky čtyř italských vojáků, kteří byli zabiti při dnešním útoku povstalců v Afghánistánu, doznají v Japonsku změn monoposty Ferarri. Vozy Fernanda Alonsa a Felipeho Massy budou mít v neděli tradiční italskou vlaječku na předku vozu v černém smutečním rámečku, všichni členové týmu pak budou mít na ruce černou pásku.

Velká cena Japonska

Grafika - formule 1

Autor: