Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisté v kvalifikaci na ME suverénně přehráli Portugalsko

Sport

  20:01aktualizováno  20:46
NYMBURK/PRAHA - Čeští basketbalisté v kvalifikaci mistrovství Evropy porazili v Nymburce Portugalsko 89:53 a vylepšili si tak pozici ve skupině E po úvodní prohře v Gruzii. Vysoká výhra je pro tým důležitá zejména kvůli sebevědomí před dvěma následujícími klíčovými domácími zápasy s Maďarskem a Gruzií. Nejlepším střelcem utkání byl Tomáš Satoranský, který za 25 minut na palubovce dal 18 bodů a přidal pět asistencí.

Vlevo José da Silva, vpravo Vojtěch Hruban z ČR. foto: ČTK

"Je velice důležité, že jsme to udrželi přes třicet bodů. Mohli jsme skóre ještě navýšit, ale v poslední čtvrtině jsme měli problém se zónou. Z hlediska sebevědomí je to důležité a věřím, že to ocení i fanoušci a na Maďarsko přijdou ještě ve větším počtu," řekl po utkání trenér Satoranský.

Češi proti outsiderovi skupiny začali s velkou chutí a po šňůře 9:0, o niž se postarali Tomáš Satoranský s Ondřejem Balvínem, rychle získali dvouciferný náskok, který už v první čtvrtině narostl na 16 bodů.

Portugalci zlobili jen střelbou z dálky, která jim vycházela nad očekávání dobře, když proměnili pět z úvodních šesti pokusů za tři body. I díky tomu v úvodu druhé čtvrtiny snížili na rozdíl sedmi bodů. Navíc si při faulu protihráče podvrtl kotník nejlepší český střelec úvodního utkání Patrik Auda.

Český výběr se však nenechal rozhodit, Satoranský zavelel a šňůrou 11:0 Lvi definitivně utnuli naděje Portugalců.

Po vydařeném vstupu do druhé půle, kdy domácím hráčům vyšlo několik brejků, navíc náskok narostl na 30 bodů a trenér Ronen Ginzburg mohl šetřit opory na další zápasy. Ten další následuje v neděli opět v Nymburce s Maďarskem.

Kvalifikace basketbalistů o ME 2015 - skupina E

ČR - Portugalsko 89:53 (27:14, 51:31, 74:42)

Nejvíce bodů: Satoranský 18, Bartoň 11, Balvín 10, Pumprla a Hruban po 9 - Silva 11, Pinto 9, Fernandez 8. Rozhodčí: Glisič (Srb.), Milojevič (Mak.), Mualem (Izr.). Fauly: 19:23. Trestné hody: 24/17 - 12/8. Trojky: 8:7.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...