Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Boxerská asociace nechce Evropské hry jako olympijskou kvalifikaci. Kvůli Rusům

Detail stejnokroje ruských boxerů na MS v Indii foto: Profimedia.cz

Boxerská asociace IBA vyzvala Mezinárodní olympijský výbor MOV, aby boxerské soutěže na Evropských hrách nebyly součástí olympijské kvalifikace. Reaguje tak na zákaz pro ruské a běloruské sportovce v Krakově startovat. Naopak kvůli přístupu IBA k boxerům z Ruska a Běloruska řada zemí včetně Česka bojkotuje letošní světové šampionáty.
  13:50

IBA, vedená Rusem Umarem Kremljovem a sponzorovaná Gazpromem, je dlouhá léta terčem kritiky a tradičnímu sportu hrozí vyloučení z olympijského programu.

Další spory nastaly poté, co asociace dovolila Rusům a Bělorusům navzdory válce na Ukrajině startovat v jejích soutěžích a bez omezení. Březnové MS žen v Indii i květnový šampionát mužů v Uzbekistánu proto bojkotovala řada zemí, včetně Čechů.

Zaměří se místo toho na Evropské hry v Krakově od 21. června do 2. července. Jako olympijské kvalifikace budou sloužit pro 19 různých sportů. IBA však nyní požádala MOV, aby boxerským soutěžím status kvalifikace pro OH v Paříži odebral.

„Vyloučením z Evropských her přišli ruští a běloruští sportovci o možnost kvalifikovat se pro Paříž 2024,“ uvedla IBA v prohlášení a připomněla nedávné doporučení MOV sportovním federacím, aby navzdory pokračující agresi na Ukrajině vrátily sportovce s ruským a běloruským pasem jako neutrální do svých soutěží.

Autoři: ,