Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kvalifikaci F1 opanoval Mercedes. Na trati se cítím skvěle, zářil vítěz Bottas

Sport

  12:38
Šanghaj - Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Číny, která bude jubilejním tisícím závodem formule 1, ovládly vozy stáje Mercedes. Pro pole position si dojel Fin Valtteri Bottas před úřadujícím mistrem světa a obhájcem loňského vítězství z Šanghaje Lewisem Hamiltonem z Británie.

Valtteri Bottas na trati v Abu Zabí. foto: Reuters

Bottas, který má v čele průběžného pořadí šampionátu před druhým Hamiltonem náskok jediného bodu, vybojoval sedmou pole position v kariéře a první od loňského závodu v Rusku. Pětinásobného mistra světa Hamiltona porazil o 23 tisícin.

„Zatím je to z mého pohledu hodně dobrý víkend, na trati se cítím skvěle,“ pochvaloval si Bottas, jenž byl nejrychlejší i v pátečních trénincích a také v dnešní dopolední přípravě. Hamilton byl také spokojený s minimální ztrátou, protože dosud prý s autem v Číně spíše bojoval. „Měl jsem prakticky neustále problémy, ale nevzdal jsem to a ještě jsem na konci zaútočil. Že to nakonec bylo mezi námi takhle těsné, je fantazie,“ řekl britský pilot.

Mercedes tak bude mít v neděli skvělou pozici pro potvrzení nadvlády v úvodu nové sezony, ve které jeho jezdci v obou dosavadních závodech obsadili první dvě místa. V Austrálii vyhrál Bottas před Hamiltonem a před dvěma týdny v Bahrajnu si umístění prohodili.

Pilot Valtteri Bottas s mechaniky Mercedesu asi nemá jednoduché spaní. Důvodem...
Jezdec Valtteri Bottas na závodišti v Brazílii.

Za dvojicí mercedesů se seřadily oba vozy Ferrari, které bylo před sezonou největším favoritem, ale místo toho se zatím trápí. Čtyřnásobný šampion a loňský vicemistr Sebastian Vettel na třetí příčce za Bottasem zaostal o tři desetiny a stejný odstup měl čtvrtý Charles Leclerc, který v Bahrajnu kvůli technickým problémům smolně přišel o první triumf v kariéře.

„O něco málo lepší to ještě být mohlo, ale asi ne dost na ty dva vpředu. Mercedes byl dnes hodně daleko,“ konstatoval Vettel. Věří ale, že v závodě se karta může obrátit. „Oni jsou rychlí v zatáčkách, my to doháníme na rovinkách, tam jsme lepší. Když se nám podaří udržet v závěsu, pak je možné všechno,“ řekl Vettel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!