Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kvitová, Cetkovská a Rosol postupují do druhého kola US Open

US Open

  7:12
NEW YORK - Tenistka Petra Kvitová zvládla bez problémů vstup do grandslamového US Open. Turnajová pětka porazila ve večerním utkání v New Yorku v 1. kole německou kvalifikantku Lauru Siegemundovou dvakrát 6:1. Uspěla také Petra Cetkovská, která zdolala domácí Christinu McHalleovou 4:6, 6:4, 6:3 a Lukáš Rosol vyřadil Jareda Donaldsona z USA 7:6, 6:0, 7:6.

Petra Kvitová při večerním utkání proti Lauře Siegemundové na US Open. foto: Reuters

Vítězka z minulého týdne z New Havenu Kvitová nastoupila na dvorec krátce před půl jedenáctou večer amerického času a proti 126. hráčce světa nemusela předvést hvězdný výkon. Oblečena převážně do černé zaváhala v prvním setu jen ve třetí hře, v které udělala dvě dvojchyby a o podání přišla. Ve druhé sadě si vybojovala za stavu 2:1 svůj servis přes pět brejkbolů Němky a víc problémů nepřipustila.

Při prvním mečbolu Kvitové udělala Siegemundová dvojchybu a bez minuty po hodině hry zápas skončil. „Hrála jsem vyrovnaně, moc jsem nekazila, ale musím zlepšit servis, ten nebyl nejlepší. V první kole nikdy nevíte, jak se to vyvine, ale zvládla jsem to dobře,“ řekla Kviitová v rozhovoru na kurtu. Ve 2. kole se ve čtvrtek střetne s Nicole Gibbsovou z USA (117. WTA), která hraje díky divoké kartě.

Třicetiletá Cetkovská sice měla v utkání s McHalleovou problémy s podáním, udělala 13 dvojchyb, ale od druhého setu hrála přesněji a razantněji. Na betonových dvorcích US Open si druhé kolo zahraje počtvrté ze šesti startů.

Zápas proti finalistce

„Je to hodně sladká výhra. Hraju po dlouhé době na betonu a hlavně vyhrát nad Američankou, která je tady doma, je vždycky fajn,“ řekla Cetkovská. „Musela jsem dodržet strategii a nenechat ji hrát z forhendu. Musela jsem to být já, kdo diktuje hru. Když jsem to aplikovala, tak to fungovalo. Když jsem z toho slevila, hned bylo zle. Spíš jsem bojovala sama se sebou, abych se taktiky držela,“ řekla.

Příští soupeřkou Cetkovské, aktuálně až 149. hráčky světa, bude čtvrtá nasazená a loňská finalistka Dánka Caroline Wozniacká, s kterou má bilanci 1:2. „Naposledy jsem vyhrála já, ale na betonech vyhrává ona. S ní to je vždycky hezký zápas. Doufám, že se to znovu potvrdí a i konec bude sladký,“ řekla Cetkovská.

Rosol uspěl v prvním kole US Open až na pátý pokus. „První výhry tady v hlavní soutěži si cením a doufám, že není letos poslední,“ řekl sebevědomě..

Berdych na úvod US Open vyhrál ve třech setech, Šafářová překvapivě končí

S osmnáctiletým Američanem, který se do soutěže dostal díky divoké kartě, měl plné ruce práce. V prvním setu odvrátil v tie-breaku tři setboly a sám využil první. „Posunulo mě to nahoru, ale věřím, že bych to zvládl, i kdybych prohrával,“ řekl Rosol, kterému v New Yorku v roli trenéra na zkoušku pomáhá Jaroslav Pospíšil. Druhý set ovládl Rosol jasně, ale ve třetím soupeř podával na zisk sady. Rosol vybojoval brejk zpět a znovu uspěl v tie-breaku. „Rozhodly zkušenosti,“ konstatoval Rosol.

Do 2. kola postoupil Rosol v úterý stejně jako Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Rosola nyní čeká devětadvacátý nasazený Philipp Kohlschreiber z Německa.

V ostře sledovaném duelu 1. kola dvouhry mužů porazil třetí nasazený Brit Andy Murray nebezpečného Australana Nicka Kyrgiose 7:5, 6:3, 4:6 a 6:1.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...