Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česká forma v pravý čas: Kvitová i Rosol si před US Open zahrají finále

US Open

  9:30
WINSTON-SALEM/NEW HAVEN - Ještě jedna příjemná povinnost čeká Lukáše Rosola a Petru Kvitovou před grandslamovým US Open. Český tenista si zahraje o titul na turnaji ve Winston-Salemu, Lu Yen-hsuna z Tchaj-wanu zdolal v semifinále 7:5, 4:6, 6:4. A Kvitové se totéž povedlo v New Havenu, Samanthu Stosurovou z Austrálie porazila 6:3, 6:1.

Petra Kvitová. foto: ČTK/AP

Soupeři pro US Open

Devětadvacátý nasazený Rosol se v prvním kole US Open střetne se sedmnáctiletým chorvatským tenistou Bornou Čoričem. Radek Štěpánek bude hrát s Němcem Matthiasem Bachingerem, turnajovou třicítku Barboru Záhlavovou-Strýcovou čeká zápas proti Ashleigh Bartyové z Austrálie. Soupeři českých hráčů postoupili z kvalifikace, jejíž vítězové doplnili již rozlosované pavouky dvouher.

Sedmý nasazený Rosol zdolal nebezpečného soupeře, jenž před týdnem na turnaji v Cincinnati vyřadil Tomáše Berdycha, ve dvouhodinové bitvě. Rozhodující brejk zápasu se českému tenistovi podařil v devátém gamu třetího setu a poté, co za stavu 5:4 odvrátil tři brejkboly, proměnil díky tvrdému podání hned první mečbol.

Devětadvacetiletý Rosol si tak po Stuttgartu a Bukurešti, kde minulý rok vyhrál, zahraje třetí finále v sezoně. Titul letos zatím nezískal. Poprvé v kariéře bude bojovat o turnajový triumf na jiném povrchu než na antuce. Díky postupu se poprvé v kariéře posune v žebříčku do nejlepší světové třicítky.

Rosolovým finálovým soupeřem bude Polák Jerzy Janowicz, který ve druhém semifinále porazil domácího Sama Querreyho 4:6, 7:5, 6:4. S Janowiczem se Čech střetl na okruhu ATP jednou a loni v Marseille zápas s více než dvoumetrovým soupeřem prohrál.

Turnaj mužů ve Winston-Salemu

Dvouhra - semifinále:

  • Rosol - Lu Yen-Hsun (9-Tchaj-wan) 7:5, 4:6, 6:4
  • Janowicz (Pol.) - Querrey (USA) 4:6, 7:5, 6:4

Kvitová vyzve ve finále v New Havenu Rybárikovou

Petra Kvitová si v New Havenu zahraje potřetí za sebou ve finále. Dvojnásobná wimbledonská šampionka porazila v semifinále Samanthu Stosurovou z Austrálie zcela suverénně a v duelu o titul se střetne s Magdalénou Rybárikovou.

Slovenská tenistka v semifinále zdolala 6:2, 6:4 Italku Camilu Giorgiovou a poprvé v kariéře se utká o trofej na turnaji vyšší kategorie WTA Premier. Pětadvacetiletá rodačka z Piešťan, které patří v žebříčku 68. místo, bude bojovat o svůj první letošní a celkově pátý turnajový triumf v životě.

V generálce právě na grandslamové US Open se Kvitové nadmíru daří. Předloni v New Havenu získala titul a před rokem prohrála až ve finále. "Je důležité mít před cestou do New Yorku pár vítězných zápasů a moje forma mě těší," řekla.

Petra Kvitová.

V semifinále se Stosurovou si Kvitová pomohla 26 vítěznými míči, z toho nastřílela jedenáct es a udělala jen 15 nevynucených chyb. Ve vyrovnaném prvním setu vzala soupeřce jednou podání ve čtvrté hře a druhé sadě už dominovala.

"Věděla jsem, že musím hrát proti Sam moc dobře, a jsem nadšená, že jsem to na kurtu opravdu předvedla," radovala se čtyřiadvacetiletá Kvitová na webu WTA. Stosurovou porazila pošesté v kariéře ze sedmi vzájemných zápasů.

S Rybárikovou se Kvitová střetne pošesté v kariéře, ale poprvé na turnaji WTA. Všechny jejich předchozí souboje se odehrály na nižších akcích okruhu ITF. Jediný zápas Kvitová se Slovenkou prohrála ve finále v Praze na Spartě v roce 2011.

Tenisový turnaj žen v New Havenu

Dvouhra - semifinále:

  • Kvitová - Stosurová (Aust.) 6:3, 6:1
  • Rybáriková (SR) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:4

Kvalifikace na US Open

Ženy - 3. kolo:

  • Kruničová (32-Srb.) - Siniaková 7:5, 0:6, 6:0
  • Kudrjavcevová (27-Rus.) - Krejčíková ) 7:6 (7:1), 6:3