130 let

Petra Kvitová | foto: Reuters

Záblesk je pryč. Kvitová končí na Turnaji mistryň už ve skupině

Sport
  •   12:21
SINGAPUR (od našeho zpravodaje) - Tenistka Petra Kvitová si semifinále Turnaje mistryň nezahraje. V posledním utkání Bílé skupiny prohrála s Caroline Wozniackou 2:6, 3:6. Dánka postupuje, spolu s ní jde z druhého místa do semifinále Agnieszka Radwaňská.

Kvitová se po druhé porážce loučí s akcí, na níž byla pasována mezi favoritky. Ač se hrálo za jejích oblíbených podmínek v hale, nenalezla v Singapuru pohodu, v níž dokáže zdrtit jakoukoliv soupeřku.

ZÁPAS JSME SLEDOVALI ON-LINE

Čtvrteční triumf nad Šarapovovou byl spíš zábleskem než vykročením k velkému úspěchu. V pátečním střetu s Wozniackou totiž znovu příliš často kazila. Nedokázala zakončovat výměny, jak je zvyklá.

Podstatně k tomu přispěla Wozniacká, která v poslední době skutečně udělala zásadní pokrok. Vybrousila podání, nejenže doběhne i málem ztracené míče, ale zároveň neváhá v pravý okamžik přitlačit a zariskovat.

Kvitová jí sice v úvodech obou setů vzala servis, jenže ona nepanikařila a záhy skóre dorovnala. První sadu uzavřela báječným vítězným returnem přesně na spojnici základní a boční lajny.

Petra Kvitová gratuluje k výhře Caroline Wozniacké.
Dánská tenistka Caroline Wozniacká.
Petra Kvitová
Petra Kvitová porazila Marii Šarapovovou potřetí v kariéře

Češka chvílemi dokázala atakovat Dánčino druhé podání a diktovat výměny po vlastním slušném servisu. Ale pouze chvílemi.

Bývalá světová jednička plánovala sokyni rozběhat, což se jí docela často dařilo. Kvitová čím dál víc ztrácela náladu. Zahodila ručník, bouchla raketou, naštvaně práskla do balonu.

Ve druhém setu se držela pouze do stavu 3:3, poté se ocitla na klouzačce, z níž už nevystoupila. Odvrátila první mečbol, při druhém napálila forhend daleko do autu.
S Wozniackou tak má bilanci 4-5. Naposled ji porazila před 19 měsíci.

Šarapovová vyhrála, ale na postup to nestačilo

Také Šarapovová vstupovala do Turnaje mistryň jako jedna ze spolufavoritek, která dokonce útočila na post světové jedničky. Jenže první dva zápasy s Wozniackou a Kvitovou ji nevyšly. Ani proti Radwaňské nezačala nijak skvěle. Kupila hodně chyb a jen stěží se prosazovala proti tradičně defenzivně hrající Polce.

Jenže Radwaňská promrhala velkou šanci za stavu 4:3, kdy měla dva brejkboly. Ani jeden nevyužila a Šarapovová postupně zápas ovládala. Vyhrála první set, ve druhém vedla 4:0, 5:1.

Jenže pak si Ruska zápas nečekaně zkomplikovala. Nevyužila tři mečboly. Za stavu 5:4 jí přišel radit kouč Sven Groeneveld: „Máš to ve svých rukou. Už jsi to dokázala tisíckrát, zvládneš to i teď.“

KRÁSA I DYNAMIKA. Sekvence snímků při úderu Caroline Wozniacké.

Marně. Ruska prohrála druhý set prohrála v tie-breaku, čímž zároveň přišla o možnost postoupit ze skupiny. Až ve třetí sadě její agresivní hra znovu začala fungovat a Šarapovová přece jen dotáhla zápas k výhře. Na postup jí to ale nestačilo a přišla i o šanci stát se na konci roku světovou jedničkou. Tou bude počtvrté v kariéře Serena Williamsová.

Zato Radwaňská mohla později na tiskové konferenci děkovat své kamarádce Wozniacké, kterou její výhra posunula do semifinále. „Půjdeme spolu nakupovat a samozřejmě s mojí kreditní kartou,“ smála se.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru

Dvouhra:

Bílá skupina:

  • Šarapovová (2-Rus.) - A. Radwaňská (6-Pol.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:2
  • Wozniacká (8-Dán.) - Kvitová 6:2, 6:3.
Konečná tabulka:
1.Wozniacká3306:13
2.Radwaňská3123:41
3.Kvitová3122:41
4.Šarapovová3123:51
Autor: