Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kvitová nezaváhala, na US Open vyřadila tureckou debutantku. Veselý vzdal pro zranění

Sport

  19:03aktualizováno  22:15
NEW YORK / PRAHA - Petra Kvitová postoupila na tenisovém US Open do třetího kola. Tureckou debutantku na newyorském turnaji Caglu Büyükakcayovou porazila 7:6, 6:3 a vyrovnala své letošní grandslamové maximum z Paříže. O účast v osmifinále se Kvitová utká s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, s kterou hrála nedávno na olympijských hrách v Riu de Janeiro a povolila jí jen dva gamy.

Petra Kvitová foto: ČTK

Jiří Veselý se ve 2. kole rozloučil bez boje. Kvůli zranění ruky nenastoupil k souboji se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Srb může před utkáním 3. kola s úspěšnějším z dvojice Guido Pella z Argentiny a Michail Južnyj z Ruska využít čas k doléčení potíží s levým zápěstím.

Kvitová do zápasu s Büyükakcayovou nevstoupila dobře, začala ztraceným servisem. Její soupeřka, která je ve světovém žebříčku o 50 míst níž, si však neudržela podání hned třikrát za sebou a česká tenistka vedla 5:2. Pak si však také již potřetí prohrála servis a umožnila Büyükakcayové vyrovnat na 6:6.

Tenisový grandslamový turnaj US Open

Muži - dvouhra - 2. kolo: Djokovič (1-Srb.) - VESELÝ (ČR) bez boje, Anderson (23-JAR) - Pospisil (Kan.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:4, Edmund (Brit.) - Escobedo (USA) 7:5, 6:4, 6:4, Tsonga (9-Fr.) - Duckworth (Austr.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4, Isner (20-USA) - Darcis (Belg.) 6:3, 6:4, 6:7 (10:12), 6:3, Baghdatis (Kypr) - Paire (32-Fr.) 6:2, 6:4, 3:6, 6:4.

Ženy - dvouhra, 2. kolo: KVITOVÁ (14-ČR) - Büyükakcayová (Tur.) 7:6 (7:2), 6:3, Vinciová (7-It.) - McHaleová (USA) 6:1, 6:3, Bencicová (24-Švýc.) - Petkovicová (Něm.) 6:3, 6:2, Curenková (Ukr.) - Wang Ja-fan (Čína) 7:5, 6:3. Čtyřhra - 1. kolo: Matteková-Sandsová, Šafářová (12-USA/ČR) - Aojamaová, Ninomijaová (Jap.) 6:4, 6:2, Klepačová, Srebotniková (13-Slovin.) - Schmiedlová, Voráčová (SR/ČR) 6:2, 6:2, Cibulková (12-SR) - Rodinová (Rus.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:2, Svitolinová (22-Ukr.) - Davisová (USA) 6:1, 4:6, 6:3, Wozniacká (Dán.) - Kuzněcovová (9-Rus.) 6:4, 6:4, Witthöftová (Něm.) - Putincevová (Kaz.) 6:1, 6:7 (1:7), 6:1, Niculescuová (Rum.) - Bogdanová (Rum.) 6:0, 6:1.

Tie-break už ovládla jasně 7:2 a ve druhé sadě nepřipustila komplikace. Nasazená čtrnáctka si držela podání, zatímco první turecká vítězka turnaje WTA si od stavu 3:3 servis dvakrát prohrála. Míčkem do autu Büyükakcayová umožnila Kvitové proměnit první mečbol.

„Byla jsem minulý týden nemocná, ale každý den se to zlepšuje. Cítila jsem se na kurtu dobře a cit ve hře byl také lepší. Ona je velká bojovnice. Věděla jsem, že budu muset hrát agresivně. V tie-breaku to bylo těžké, především když jsme prohrávala 0:2. Ona píše historii v Turecku a všichni jsme rádi, že tenis je na vzestupu všude,“ citovala Kvitovou agentura Reuters.

Se svou vrstevnicí Büyükakcayovou se šestadvacetiletá tenistka utkala poprvé. „Bylo to náročné hlavně na hlavu. Věděla jsem, co asi od ní čekat, ale že bude hrát takhle dobře, to jsem nečekala. Její bekhend byl hodně nepříjemný, stálo mě to hodně sil. Z jedné strany jsem strašně špatně viděla, nemohla jsem ani pořádně zapodávat. To bylo náročný, byl tam stín a slunce přímo do očí. Ale nějak jsem to nakonec zvládla,“ řekla Kvitová Radiožurnálu.

Příští soupeřkou dvojnásobné wimbledonské šampionky bude Svitolinová, která v Riu šokovala vítězstvím nad světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA. Na Kvitovou ale ve čtvrtfinále nestačila a česká tenistka vede bilanci vzájemných zápasů 3:1.

Petra Kvitová na US Open.
Petra Kvitová na US Open.

Veselý skrečoval už před šesti dny v generálce na US Open osmifinále ve Winston-Salemu. V New York v 1. kole po téměř čtyřhodinová bitvě porazil v pěti setech Saketa Myneniho z Indie, ale zranění ho v utkání omezovalo.

„Je tam zánět v předloktí, který je na ústupu, ale jakmile hraju, tak to tlačí na nerv a znecitlivuje mi to ruku. Než jít na kurt s tím, že bych to s největší pravděpodobností nedohrál, tak je lepší to takhle odstřihnout a začít se léčit,“ řekl 49. hráč světa Radiožurnálu.

Na US Open se dnes představí ještě Jan Šátral, jenž do hlavní soutěže postoupil poprvé v kariéře z kvalifikace. Své účinkování v New Yorku se pokusí prodloužit v utkání druhého kola s desátým nasazeným Francouzem Gaëlem Monfilsem.

Autor: