Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová se měsíc před Fed Cupem trápí. Zase ty výkyvy

US Open

  17:28
PEKING/PRAHA - Po dvou titulech na podnicích v Severní Americe přišel útlum. České tenistce Petře Kvitové se měsíc před finále Fed Cupu nepovedl ani jeden z turnajů v Asii. V Tokiu i Pekingu vypadla shodně ve 2. kole. Přitom srpen zažila podařený. Trofeje oslavila v Montrealu a New Havenu a na grandslamovém US skončila v osmifinále.

Česká tenistka Petra Kvitová foto: Reuters

Pondělní porážku v Číně se Španělkou Carlou Suárezovou 3:6 a 2:6 ale zapříčinil zdravotní stav. "Měla žaludeční problémy," napsala na sociální síti Twitter její manažerka Katie Spellmanová.

Nic to však nemění na tom, že se české jedničce v posledních týdnech nedaří. Loni byla vTokiu alespoň v semifinále, letos nezvládla v japonské metropoli hned první zápas. "Petra Martičová hrála moc dobře. Zatlačila mě tvrdým servisem, držela v defenzivě a nutila hodně běhat. To není moje hra," smutnila minulé úterý světová pětka. "Musím zapracovat na servisu, moc snadných míčů jsem při něm nezískala," dodala.

Nikdo neví, co od ní čekat Skvělé výkony v Severní Americe, kde v minulých letech tápala, jsou náhle trochu zapomenuty. "Očekávání tam nebyla tak vysoká. Proto jí po nepovedeném závěru olympiády prospělo, že hned odjela do USA, kde byla chvíli sama. Srovnala si myšlenky, uvolnila se a ten projev potom byl skutečně pro všechny překvapením," radoval se trenér Kvitové David Kotyza. A následoval postup mezi nejlepší šestnáctku na US Open.

Místo dalších úspěchů však přišel pád. Stejně jako loni po vítězství ve Wimbledonu a v mnoha dalších případech. Kvitová stále nedokázala vplout na vlnu vyrovnaných výkonů. Co od ní mohou fanoušci čekat v nadcházejících měsících, kdy půjde o hodně? Už příští týden by mohla obhajovat titul v Linci, zřejmě se zúčastní Turnaje mistryň, odehraje exhibici s rivalkou Marií Šarapovovou a před vyprodanou O2 arenou bude bojovat o druhý titul v Fed Cupu.

"Sama nevím, co Petra ukáže tentokrát," krčila rameny Denisa Chládková, někdejší úspěšná tenistka. "Její hra je rizikovější, než by být měla. Ať hraje agresivně, jen z ní nemám pocit, že to má vždy pod kontrolou," dodala.

Nemá kondičního trenéra

Právě výkyvy jsou tím, co českou jedničku dělí od špičky žebříčku WTA. "U Petry jsou velké skoky od normálu. Jak do plusu, tak minusu. První dvě hráčky světového žebříčku Azarenková a Šarapovová také hrají agresivně, jejich výkonnostní rozdíly jsou však menší," porovnala Chládková.

Před turnaji v Americe došlo navíc k velké změně v jejím realizačním týmu. Kvitová ukončila spolupráci s kondičním trenérem Jozefem Ivankem, který se ujal v Prostějově nadějných českých juniorů. Dosud za něj nenašla náhradu.

Pro mnohé je to krok zpátky, drtivá většina elitních hráček totiž tyto kouče využívá. Ani Chládková pro to nemá vysvětlení: "Když jsem s ní mluvila na jaře na Fed Cupu, tak si svoji kondici pochvalovala. Ani poté jsem neregistrovala nic, že by ona sama byla s vlastní fyzičkou nespokojená," diví se známá trenérka. Až důležité zápasy ale prověří, jak na tom Kvitová opravdu je. Příležitostí k tomu bude do konce roku dostatek.