130 let
Česká tenistka Petra Kvitová na vyhlašování sportovního "Oscara". Nakonec nevyhrála ani jednu ze dvou kategorií, ve kterých byla nominována

Česká tenistka Petra Kvitová na vyhlašování sportovního "Oscara". Nakonec nevyhrála ani jednu ze dvou kategorií, ve kterých byla nominována | foto: ČTK

Kvitová si sportovního 'Oscara' z Londýna neveze

B. J. King Cup
  •   20:54
LONDÝN - Wimbledonská vítězka Petra Kvitová sportovního "Oscara" nezískala. Česká tenistka aspirovala v prestižní anketě Laureus na ocenění pro sportovkyni a průlom roku, ale ani v jedné kategorii neuspěla.

Sportovkyní roku se na slavnostním večeru v Londýně stala keňská běžkyně Vivian Cheruiyotová a golfista Rory McIlroy dostal cenu za průlom roku. Nejlepším sportovcem se podle očekávání stal loňský suverén tenisových kurtů a světová jednička Novak Djokovič ze Srbska.

Týmem roku jsou fotbalisté Barcelony, vítězové Ligy mistrů. Golfista Darren Clarke získal cenu za návrat roku, jihoafrický čtvrtkař Oscar Pistorius vyhrál mezi handicapovanými sportovci a speciální cenu dostal fotbalista Bobby Charlton.

Kvitová získala jako první český sportovec nominaci na ceny Laureus zásluhou titulů ve Wimbledonu, na Turnaj mistryň a v další čtyřech turnajích. Díky tomu je aktuálně druhou hráčkou světa. Navíc pomohla Česku vyhrát po 23 letech Fed Cup.

V komisi hlasovala i Navrátilová

Jednadvacetiletá Kvitová se ceremoniálu zúčastnila v černých šatech s flitrem. Před večerem ve Westminsterském paláci byla společně s ostatními nominovanými hostem u britského premiéra Davida Camerona v Downing Street 10.

O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala komise složená s 47 členů, které předsedal slavný americký atlet Edwin Moses a mimo jiné v ní hlasovala i česká rodačka a bývalá wimbledonská vítězka Martina Navrátilová.

Za minulou sezonu získala Kvitová, kterou v Londýně doprovázel trenér David Kotyza, korunku pro Sportovce roku ČR, hráčkou roku ji vyhlásily tenisové organizace WTA a ITF a je i královnou české tenisové ankety Zlatý kanár.

Charlton si cenu osobně nepřevzal, byl u lékařů

Legenda Manchesteru United a anglické reprezentace Charlton podstoupil malý chirurgický zákrok a nemohl se tak v Londýně osobně zúčastnit slavnostního vyhlašování ankety. Charlton dostal cenu za celoživotní přínos sportu.

Čtyřiasedmdesátiletý mistr světa z roku 1966 onemocněl v neděli a o den později odjel do Manchesteru, kde se podrobil nespecifikované operaci. Cenu za něj v Londýně převzal Alex Ferguson. "Sir Bobby je v pořádku, ale cítil, že by se měl raději vrátit do Manchesteru. Říkal, že by tady moc rád byl a cenu si převzal osobně," uvedl při slavnostním vyhlašování.

Trenér Manchesteru Ferguson ve svém emotivním projevu rovněž připomněl, že před 54 lety Charlton přežil leteckou nehodu u Mnichova, při které zahynulo osm jeho spoluhráčů z Manchesteru, s nímž slavný fotbalista vyhrál v roce 1968 Ligu mistrů. "Byl by to pro něj velmi emotivní večer," prohlásil kouč.

Autor: ČTK