130 let
Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: Reuters

Doporučujeme

Kvitová skáče mezi extrémy. Zradila ji hlava

Sport
  •   16:11
NEW YORK/PRAHA - Úspěchu se človek nedočká, pokud nejdřív neporazí sám sebe. Proto Petra Kvitová selhala hned v prvním kole US Open. Nezvládla totiž především bitvu s vlastní hlavou.

Psychika je mocná čarodějka a ve sportu to platí dvojnásob. Česká jednička toto tvrzení na úvod posledního grandslamu sezony ještě podtrhla. Proti Rumunce Alexandře Dulgheruové předvedla lavinu chyb, jako by z jejích sebevědomých a přesných úderů nezůstalo vůbec nic. "Hrála strašně špatně, až nenormálně. Míče vyhazovala několik metrů za lajny a byla naprosto vykolejená a nekoordinovaná. Nepředvedla výkon hodný hráčky nejlepší desítky," vyprávěla pro LN své zděšení bývalá úspěšná tenistka Denisa Chládková.

Co se najednou stalo s vítězkou Wimbledonu, která si skromným vystupováním získala sympatie fanoušků po celém světě? "To je otázka, kterou teď Petra bude slýchat pokaždé, když se jí něco nepovede. Je to pro ni dosud nepoznaná součást života grandslamového šampiona," vysvětlila Chládková.

Kvitová nejprve popřela, že by na ni ve Flushing Meadows dopadl splín. Nakonec ale přiznala tísnivé pocity. "Všechno je o hlavě. A když myslíte negativně, je to špatné," litovala sedmá hráčka světa.
Rodačka z Bílovce začala loni raketově stoupat žebříčkem, letos vyhrála tři turnaje okruhu ATP a vstup mezi světovou elitu korunovala triumfem v All England Clubu.

Chládková: Vyhrát grandslam je obrovká rána a změna

Život se jí obrátil naruby. "Vyhrát Wimbledon, to je obrovská rána, na kterou se nedá připravit. Takovou změnu v životě si nikdo nedokáže představit. Sama si to třeba ani neuvědomuje. Možná dobře, že si tou zkušeností prošla tak brzy a příště si už poradí lépe," přemítala Chládková.

I česká tenisová jednička připouští, že v sobě poznala jisté pochybnosti. Všichni od ní teď očekávají velké věci. "Samozřejmě jsem určitý tlak cítila. Ano, může to tím trochu být," přikyvuje Kvitová. Za pochybnosti a nervozitu se ale jednadvacetiletá blondýnka nemusí stydět. Vždyť tlak nezvládly ani mnohem starší konkurentky.

Čínská vítězka letošního Roland Garros Li Na zatím nepostoupila na žádném turnaji do třetího kola, Francesca Schiavoneová vypadla loni v Londýně také hned v prvním zápase, jen pár týdnů poté, co získala v Paříži titul. "Po prvním grandslamu to není nikdy jednoduché," potvrdila v pondělí ruská kráska Maria Šarapovová, která vyhrála už tři grandslamy.

Navíc se říká, že vítězství nejsou taková, jak si je vítězové představují. Kvitová špatně snášela, když musela po životním úspěchu navštívit Pražský hrad nebo karlovarský filmový festival, absolvovala reklamní akce a autogramiády. "Pozornost moc nemusím, ale vím, že to je důležité pro WTA Tour, pro turnaje, pro partnery," popsala Kvitová. "Najednou mě poznává víc lidí, chtějí podpis, fotky a také mediálních aktivit přibylo. Musím se s tím naučit žít," věděla.

Musí pojmenovat důvody porážky

Smíření se společenskými povinnostmi je důležité i podle Chládkové. "Petra si musí najít nový denní rytmus a naučit se v tom pohybovat. Takové akce jsou jejím chlebem. Musí se umět prodat, správně promluvit v pravou chvíli," pravila tenisová trenérka.

A jak se teď má Kvitová zachovat? "To si musí vyřešit sama se svým týmem. Měla by si s trenérem sednout, pojmenovat pravé důvody porážky a začít pracovat, aby zlepšila konstantnost výkonů. Nikdo po ní nemůže chtít, aby pořád vyhrávala. Teď ale skákala z extrému do extrému, což není vizitka velkých hráček," hledala řešení Chládková.

Nejlepší by bylo, kdyby česká jednička špatné momenty už vybrala. Začátkem listopadu totiž zřejmě povede fedcupový tým v moskevském finále proti Ruskám.

Osudy dalších grandslamových šampionek

Li Na
Celá Čína byla na nohou, když první asijská tenistka senzačně vyhrála letošní French Open. Jenže Li Na už zbývají jen vzpomínky, protože od té doby nepostoupila na žádném turnaji přes druhé kolo.

Francesca Schiavoneová
Také Itálie nešetřila ódami na svou Francescu Schiavoneovou. Ta nečekaně vyhrála loňské Roland Garros a následně se ve Wimbledonu poroučela už po úvodním kole.

Serena Williamsová
V osmnácti letech vyhrála US Open (1999), na další grandslamový triumf čekala tři roky. Až na French Open 2002 se jí podařilo vystoupit ze sestřina stínu a začaly časy jedné velké tenisové šampionky.

Světlana Kuzněcovová
Předloni ukončila skoro pětileté čekání na druhý grandslamový titul. Vítězstvím v Paříži si připomněla radost z roku 2004, kdy vyhrála také US Open.

Ana Ivanovičová
Srbská kráska se šťastně usmívala do kamer, když na French Open 2008 nenašla přemožitelku. Potom následovala série drtivých porážek a proplakaných neúspěchů. Na druhou grandslamovou radost čeká marně.

Anastasia Myskinová
Jako první Ruska vyhrála grandslamový titul. Jenže obhajoba vítězství z Roland Garros 2005 se jí vymkla z rukou. Vypadla už v prvním kole. Dva roky po životním úspěchu musela kvůli zranění přerušit kariéru a zřejmě už se na okruh WTA už nikdy nevrátí.

Autor: Michal Hořejší