Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kvitová útočí v Indian Wells na čtvrtfinále. Cítím se dobře, tvrdí

Australian Open

  19:37
INDIAN WELLS (Od spolupracovníka LN v USA) - Česká tenisová jednička Petra Kvitová jako jediná z českých hráčů a hráček postoupila do čtvrtého kola prestižního turnaje v kalifornském Indian Wells, když si poradila s bývalou dvojnásobnou grandslamovou vítězkou Ruskou Kuzněcovovou 6:3, 2:6 a 6:0. V noci na středu bude bojovat o čtvrtfinále s Dominikou Cibulkovou.

Kvitová vypadla v Melbourne v prvním kole. foto: ČTK/AP

Kuzněcovová vás v zápase pořádně potrápila, hlavně v druhém setu, že?
Věděla jsem co od zápasu čekat, už jsme spolu hráli loni na podzim v Tokiu. Povrch tu však je jiný a ten nový kurt číslo 2, přestože vypadá moc hezky, mi přišel hodně pomalý, což jí asi vyhovovalo více. Musím říci, že jsem ráda, že jsem ten třetí set odehrála takhle bravurně, zejména po tom, co se Světlana v druhém setu vrátila zpátky do zápasu a byla hodně nepříjemná.

V druhé sadě jste se hodně trápila a pak najednou jste zařadila úplně jinou rychlost. Jak to děláte?
To je otázka, na kterou bych sama ráda našla odpověď. I můj kouč by byl za ni rád. Opravdu nevím, prostě hraju nahoru dolů. Na konci druhého setu mi ubývaly i fyzické síly, tak jsem se pořádně vydýchala, dala jsem si malou přestávku mimo kurt. Když jsem se vrátila, tak mi přišlo, že Světlana trochu ztuhla, čehož jsem využila. Dařily se mi údery a ona je nestíhala vracet.

Loni jste na okruhu WTA sehrála ze všech nejvíce třísetových zápasů. Nechtěla byste si ta vítězství někdy trochu ulehčit?
Ráda bych, ani nevíte, jako moc, ale nejde mi to. Nevím, zda po vyhraném prvním setu polevím v koncentraci, ale možné to je. Důležité pro mě je, že se vyhraje. Pak už je celkem jedno jak.

Letošní sezona asi zatím výsledkově neodpovídá vašim představám. Čemu přičítáte, že se vám tolik nedaří?
Nemyslím si, že se úplně nedaří, odehrála jsem dobrý turnaj v Sydney. Od té doby to ale bohužel někdy jde a někdy ne. To je prostě tenis. Pro mě je nejdůležitější, aby mi teď vydrželo zdraví, zase mě nepoložila nějaká nemoc či zranění, pak podle mě výkonnost půjde zase nahoru.

Česká tenistka Petra Kvitová

Vypadáte ve velmi dobré fyzické formě, opět jste asi trochu zhubla…
V prosinci jsem se velmi intenzivně věnovala kondiční přípravě s Markem Všetíčkem, nyní před Indian Wells jsem také hodně trénovala fyzičku a jsem ráda, že se to projevuje. Začala jsem více běhat, dokonce i na delší vzdálenosti než v minulosti a cítím se po fyzické stránce velmi dobře.

Jaké máte plány pro letošní rok? Vytyčujete si nějaké konkrétní cíle?
Nějaké zásadní plány nemám. Budu ráda, když opět skončím v top ten, a chtěla bych dosáhnout také lepší výsledky na grandslamech, kde poslední dobou trochu pokulhávám.

V absolutní špičce se pohybujete již několik let. Jak se vyrovnáváte s tím cirkusem, který takové postavení přináší?
Stále po vás někdo něco chce, televizní vystoupení, novinářské rozhovory. Navíc musíte obhajovat hodně bodů do tenisového žebříčku, například teď vám vypadly body za loňské vítězství v Dubaji…Nějak zásadně tohle neřeším, beru to tak, že je to součástí mého postavení ve špičce. Každá hráčka z nejlepší desítky si na to rychle zvykne a musí se s tím vypořádat. Ten tlak na obhajobu různých bodů je samozřejmě nepříjemný, představuje psychickou, ale i fyzickou zátěž, ale zároveň i ten k postavení nahoře patří. Nahoře prostě fičí, a vy se s tím musíte vyrovnat, jinak tam dlouho nebudete.

Teď vás čeká Dominika Cibulková, která se v lednu dostala do finále Australian Open. Vzhledem k vaší výškové převaze – máte už na ni speciální taktiku?
Známe se dobře, mám s ním aktivní bilanci. Dominika po té Austrálii získala velké sebevědomí a hraje velmi dobře. Nemá cenu se zabývat tím, kolik kdo měří. Jí nejméně vyhovuje, když jste aktivní a hrajete útočně a tlačíte. Uvidíme, zda se mi to bude dařit.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...