Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kvitová ve finále Fed Cupu nezaváhala, Šafářová o bod přišla

B. J. King Cup

  11:21aktualizováno  15:00
MOSKVA/PRAHA - České tenistky bojují ve finále Fed Cupu proti Ruskám. Pokud v moskevské hale uspějí, navážou na triumf Československa z roku 1988 a navíc ukončí dlouhou osmiletou domácí neporazitelnost Rusek. První zápas vyhrála Petra Kvitová nad Marií Kirilenkovou 6:2 a 6:2. Ve druhém utkání srovnala Světlana Kuzněcovová průběh série na 1:1 poté, co porazila Lucii Šafářovou 6:2 a 6:3.

Petra Kvitová se raduje foto: Reuters

V pátek oznámila Věra Zvonarevová, že ji bolavé rameno neumožní nastoupit, a tak se misky vah přiklonily k tenistkám z České republiky, které jsou nyní považovány z mírné favoritky. První hrací den skončil podle papírových předpokladů: Kvitová přehrála Kirilenkovou a získaný bod následně ztratila Šafářová v duelu s Kuzněcovovou. O držitelkách ceněnné trofeje se rozhodne až v nedělních duelech.

"Jsem ráda, jak jsem střetnutí s Kirilenkovou zvládla. Nemyslela jsem si, že to bude až takhle lehké, ale vypadá to jen podle skóre. Hodně jsem si pomáhala servisem a i díky němu zápas zvládla," řekla Kvitová v České televizi těsně po vítězství.

RUSKO - ČESKO 1:1

Maria Kirilenková - Petra Kvitová 0:2 (2:6, 2:6)
Světlana Kuzněcovoá - Lucie Šafářová 2:0 (6:2, 6:3)

Kirilenková do zápasu s českou jedničkou vstoupila bez respektu a první hru získala bez ztráty fiftýnu. Kvitová, která v hale letos ani jednou neprohrála, však nezpanikařila a následnou sadu uhájila a srovnala, vycházela přitom zejména ze svého nepříjemného servisu. Nerozhodný výsledek vydržel až do stavu 2:2. Poté Češka zařadila vyšší rychlost, přitvrdila a zpřesnila údery. Kurt v tu chvíli patřil jí. Dvakrát využila brejkbol a při jeho potvrzování byla bezchybná. První set ovládla poměrem 6:2 a ujala se vedení.

Maria Kirilenková
Maria Kirilenková

Maria Kirilenková před finálovým utkáním Fed Cupu hrála s Petrou Kvitovou dvakrát a v obou případech zvítězila. Na Turnaji v Torontu (2009) hladce 6:1 a 6:0 a na Wimbledonu (2009) 6:4 a 6:4.

A i v tom následujícím začala Kvitová výborně. Soupeřku ihned připravila o podání a následnou sedmou vítěznou hrou v řadě navýšila vedení. Až poté dala o sobě znovu vědět Kirilenková: třetí hru druhého setu ukončila přímým bodem z podání a snížila.

2. ZÁPAS

Lucie Šafářová podlehla favorizované Světlaně Kuzněcovové ve dvou setech 2:6 a 3:6. Českou tenistku trápila nervozita a dopouštěla se mnoha chyb. Za celý zápas se dopustila celkem třiceti z kategorie nevynucených.

"Strašně jsem chtěla přinést ten bod, což bylo asi trošku svazující. Potom jsem už hrála dobře, ale už jsem to nedokázala otočit," litovala Šafářová.

Diváci na tribunách se ale přiliš dlouho radovat nemohli. 21letá Češka při vlastním servisu totiž dominovala: své o tři roky starší soupeřce neumožnila hrát ani o jeden brejbol. Kirilenková tak po celou dobu utkání prakticky jen stínovala.

Za stavu 4:2 pak navíc výrazně lepší Kvitová opět prorazila servis sokyně a vítěznou sadou zadělala na první bod pro Českou republiku. Závěrečnou hra už byla pouze formalitou. Kvitová ji ukončila stylově: po hodině a osmi minutách esem.

"Když jdete na kurt a víte, že se od vás bod čeká a bojujete za Českou republiku, tak vám nemůže nic stát v cestě. Když se necítíte komfortně, tak to musíte vybojovat," řekla s úsměvem Kvitová, které před několika dny ovládla Turnaj mistryň.

PROGRAM NEDĚLNÍCH ZÁPASŮ

Neděle: 11.00
Kuzněcovová - Kvitová
Kirilenková - Šafářová
Pavljučenková, Vesninová - Hradecká, Peschkeová

Kapitáni obou týmů mohou ještě nominaci změnit.

Autor: