Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nadšená Kvitová: Vedení 2:0 už proti Italkám nemůžeme pustit

B. J. King Cup

  18:59
OSTRAVA - Ne. Ani jeden servis ti nedám. Tenistka Petra Kvitová se v závěru zápasu sveřepě rve s Italkou Camilou Giorgiovou. Rázně odvrací dva brejkboly, mračí se i hlasitě raduje. V napínavém gamu nakonec proměňuje čtvrtý mečbol. Raketa padá na zem, publikum burácí, vítězka objímá kapitána Petra Pálu. "Měla jsem z Camily trochu strach, ale zvládla jsem to. Podrželo mě podání," říká.

Petra Kvitová se raduje po vyhraném zápase s italkou Camila Giorgiovou s Petrem Pálou foto: MAFRA - Alexandr Satinský

Hodiny dřiny v tréninku se vyplatily. Kvitová po necelých čtyřech týdnech nastoupila k ostrému zápasu a "prodala", co v přestávce pilovala. V utkání si pokaždé udržela podání. Jediné dvě šance na jeho prolomení si agresivní Italka vybojovala v poslední hře. Jenže dál se nedostala. A Češky tak po sobotních dvouhrách vedou v semifinále Fed Cupu 2:0.

"Jsem opravdu hodně spokojená se servisem," řekla Kvitová. "Dala jsem jenom dva debly. Z toho mám dobrý pocit. Měla jsem taky za úkol vrátit co nejvíc míčů, ukázalo se, že ona už třetí nebo čtvrtý úder kazila."

ČTĚTE VÍCE

Závěrečná hra byla dlouhá a dramatická. Byla to pro vás otázka cti: nepustit ani jeden servis?
No, říkala jsem si to. Myslela jsem, že už se to dohraje samo, což se nestalo. Napadlo mě taky, že ještě můžu podávat za stavu 5:4. Ale nechtěla jsem jí ten game dát, když jsem předtím tak dobře servírovala.

Jak rychle jste se po pauze vpravila do zápasového tempa?
Hrála jsem na body tento týden v Ostravě i ten minulý v Prostějově. Ale samozřejmě jsem se hrozně těšila. Na tenise mě baví víc zápasy než trénování. Chvilku mi trvalo, než jsem začala returnovat její svižný servis. Její druhé podání má rychlost, jakou dává většina hráček svému prvnímu.

Giorgiovou jste skoro neznala. Jaký dojem na vás udělala?
Trochu jsem se bála, co předvede. Myslela jsem si, že to bude pálit k základní čáře, a tak jsem automaticky ustupovala. To jsem nemusela. Mohla jsem trochu víc zatlačit. Camila na začátku byla nervozní, první game mi darovala, když udělala tři debly. Já jsem se potom uklidnila.

Pomohla vám informační "nalejvárna" od trenérů?
Dostala jsem v pátek spoustu užitečných tipů od Davida Kotyzy. Měl například výborné postřehy ohledně její horší obrany z forhendu, což se mi na kurtu potvrdilo.

Camila Giorgiová z Itálie prohrála s Petrou Kvitovou

Jaký máte vztah k tréninku podání? Znamená pro vás "prudu", nebo vás baví? Dá se nějak zpestřit?
Je to spíš rutina. Ale s Davidem se snažíme servis zapojovat do různých bloků. Prokládáme ho třeba returny. A druhé podání dávám třeba v únavě, abych pak v zápasech nedělala dvojchyby.

Vy i Lucie jste úvodní singly vyhrály s převahou. Dá se říct, že už postup do finále nemůžete pustit?
Tohle nemůžeme pustit! V Ostravě jsme ještě neprohrály a já se to budu snažit potvrdit hned v první nedělní dvouhře. I když Italky se nebudou chtít vzdát.

Kapitán Pála odhaduje, že proti vám místo Sary Erraniové nastoupí Roberta Vinciová. Co vy na to?
No, se Sarou moc nepočítám. Má se mnou bídnou bilanci (0:6). Nevím, jestli se jí bude chtít se mnou hrát. To Vinci mě v posledních dvou zápasech porazila, i když to bylo na antuce. Záleží na italském kapitánovi. Já se koncentruju sama na sebe. Kdyby se nám povedlo oplatit Italkám loňskou porážku z Palerma, byla by to hodně sladká odveta.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!