Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová: Věřila jsem si, ale chyběla energie

B. J. King Cup

  14:56
PRAHA - Série fedcupových vítězství tenistky Petry Kvitové (22) v ­řadě se zastavila na čísle jedenáct. Zatímco v­ sobotu proti Jeleně Jankovičové na sobě nedala znát, že je po nemoci, vítězný bod ve finále proti Srbkám nepřidala. "Věřila jsem si, že můžu rozhodnout, ale Ana Ivanovičová mi nedala šanci," přiznává česká jednička. Rozhodující bod nakonec uhrála Lucie Šafářová.

Petra Kvitová foto: ČTK

Mrzí vás hodně, že jste promarnila možnost finále rozhodnout?
Jsem smutná, že jsem to nedotáhla. A trochu mě zklamal i můj výkon. Neměla jsem tolik energie, kolik bych potřebovala. Nemohla jsem ani moc běhat a podstupovat dlouhé výměny. Proto jsem se snažila, aby byly co nejkratší. Jenže soupeřku to vůbec nezajímalo.

Ve druhém setu jste prohrávala už 2:5, ale nakonec jste ještě našla sílu zaútočit a ­získat tři hry v­ řadě. Co chybělo, abyste zápas ještě víc zdramatizovala?
Na začátku utkání jsem byla moc zbrklá, dělala jsem hodně chyb a to mému sebevědomí moc neprospělo. Mezi sety jsem byla v­ šatně, kde mi dal doktor cukry a­ namíchal nějaký nápoj. Ale moc to nepomohlo. Tak jsem se alespoň uvolnila, snažila se potlačit všechny emoce a ­nakonec jsem sahala po tie-breaku. Ale Ana pak začala zase dobře servírovat a další šance už nepřišla.

Fantastické Češky obhájily Fed Cup. Rozhodla Šafářová

Na kurtu jste působila unaveněji než v sobotu, čím to bylo?
Moc dobře se mi nespalo. Po večeři jsem byla dlouho u doktora a ­pak se mi nedařilo usnout. Všechno se mi točilo v hlavě, byla jsem plná emocí a často se budila. Stává se mi, že špatně spím i na turnajích a druhý den můžu hrát dobře. Myslela jsem, že to tak bude i nyní, ale nebylo.

Nebyl to ale přece jen ještě následek zánětu nosohltanu, který jste celý týden léčila?
V sobotu se mi dařilo, daleko lépe jsem se hýbala. Ale sebralo mi to hodně sil, byla jsem vyčerpaná. Doufala jsem, že mě ale důležitý nedělní zápas vybudí, což se také částečně stalo. Proti Ivanovičové jsem se na kurtu necítila nejlépe. Nebyla jsem ve své kůži. Porážku ale nechci svádět na zdravotní potíže. Už se necítím nemocná a lépe se mi dýchá. Byla jsem připravená hrát a zvítězit. Věřila jsem, že to dokážu.

Překvapilo vás po sobotním nervózním výkonu, s jakou sebedůvěrou srbská jednička hrála?
Ana měla úplně jiný den, předváděla skvělý tenis. Tušila jsem, že se ukáže v lepším světle. Nečekala jsem ale, že to bude až tak dobrý výkon. Z forhendu mě neustále honila po kurtu a já nedokázala vrátit víc než dva míče. Zkoušela jsem všechno možné, ale dávat pořád údery do jejího bekhendu nebo chodit neustále na síť, nebylo jednoduché.

Nedolehla na vás tedy síla okamžiku. Fanoušci od vás hodně očekávali...
Jsem týmová jednička už nějakou dobu a na tlak musím být zvyklá. To ale neznamená, že budu pořád vyhrávat. Holky mi musely pomoci.