Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kvitová vydává podle tisku skřeky jako pes

B. J. King Cup

  9:48
MOSKVA - Petra Kvitová si svým vítězstvím na Turnaji mistryň v Istanbulu v dnešním ruském tisku vysloužila přirovnání k Marii Šarapovové. Komentátoři se ptají, zda v moskevském finále Fed Cupu koncem týdne dokážou ruské hráčky přerušit vítězné tažení "rozběsněné tenistky z Fulneku".

Petra Kvitová vyhrála Turnaj mistryň. foto: ČTK

Noviny si současně všímají, že Věra Zvonarevová, předpokládaná soupeřka Češek, si teď není jista, zda bude s to pomoci ruskému týmu. "V Moskvě samozřejmě budu, ale rozhodnutí o Poháru federace přijmu během několika dnů," prohlásila Zvonarevová po semifinálové porážce v Istanbulu od Viktorie Azarenkovové.

Světový tisk si zase všímá vítězných výkřiků Kvitové po každém získaném fiftýnu. "Jak se dá její skřek popsat? Je to pták, štěkání, nebo kombinace obojího? Tak jako tak, jisté je, že je to hlasité - dokonce hlasitější než nechvalně známé výkřiky Azarenkové," napsal web ESPN.

"Někdy si potřebuju něco říct, když jsem psychicky dole. Je to pro mě důležité,“ prozradila samotná Kvitová.

VÍCE O ÚSPĚCHU KVITOVÉ:

Daily Mail dokonce označil vítězný výkřik Kvitové za její stinnou stránku. "Tohle její nepříjemné vyštěknutí je skoro tak otravné jako supění Azarenkové při každém úderu. Ale obě umějí hrát tenis, takže divákům to sotva vadilo," zakončil britský deník.

Ruský Kommersant připomněl, že za celou historii závěrečných turnajů se pouze šesti tenistkám podařilo při debutu probojovat až do finále a pouze Serena Williamsová a Maria Šarapovová v rozhodujícím zápase uspěly. "Všechny (finalistky) pak měly velice úspěšné kariéry," poznamenal list. Za letošní sezonou sice tečku udělá až Fed Cup, ale pro českou tenistku se už ukázala "superúspěšná".

Nad Wozniackou převažují výhry Kvitové

"Kvitová se může plným právem považovat za fakticky nejsilnější tenistku světa roku 2011," usoudil deník s tím, že nad formální jedničkou žebříčku WTA kvalitativně převažují výhry Kvitové ve Wimbledonu a Istanbulu, zatímco Caroline Wozniacká na vítězství ve velkém turnaji stále jen čeká.

"Petra Kvitová po vítězství ve Wimbledonu vynikla i na WTA Championships - přesně jako Maria Šarapovová v roce 2004," píše Sport-Express a dodává, že Kvitová postoupila na žebříčku WTA z 34. na druhé místo, které dříve zaujímaly ruské tenistky, v úvodu sezony Zvonarevová a před Istanbulem Šarapovová. Vítězné tažení "neporazitelné" Kvitové nedokázala přerušit ani Azarenková, sama ve finále bojující i o druhou příčku WTA, a Češka si připsala 19. vítězství v hale za sebou.

"Ani to není všechno. Češka ještě může doplnit seznam úspěchů vítězstvím v Poháru federace - jestli ve zbývajících dnech kapitán sborné Šamil Tarpiščev a jeho tým nenajdou recept na rozběsněnou tenistku z Fulneku. Ačkoliv povrch v Olimpijském (v Moskvě) bude pomalejší než v Sinan Erdem Domu, řekněme si na rovinu: úkol Tarpiščevových svěřenkyň bude velice těžký," uzavřel Sport-Express.

U nás je forma v pořádku, píše Sovětskij sport

Sovětskij sport zdůrazňuje, že ruské tenistky cítí výbornou formu a chtějí Fed Cup popáté vyhrát - a Kvitové se nebojí. "Nikoho se nebojíme. Vždyť se ani neví, v jakém stavu bude po Turnaji mistryň. Navíc má ráda rychlou hru, ale v Moskvě bude poměrně pomalý povrch. Nakonec, nevím, jakou formu má Kvitová, ale u nás je s formou všechno v pořádku," prohlásila chichotající se Maria Kirilenková při přeměřování nových dresů; "forma" může mít v ruštině i význam uniforma, stejnokroj, jednotný dres. Tarpiščev však připustil starosti, zda se Zvonarevová dokáže dát do pořádku.

Kapitán sborné nominoval Kirilenkovou pro Fed Cup teprve minulý týden a nominace může mít i ten důvod, že sedmadvacátá hráčka dvouhry se střetla s českou jedničkou Kvitovou dvakrát a oba zápasy v roce 2009 jasně vyhrála.

Navíc má čtyřiadvacetiletá Kirilenková pozitivní bilanci i s druhou českou singlistkou Lucií Šafářovou, vede nad ní 4:1.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč