Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kvitová zakončila tenisový rok jako šestá hráčka světa

Sport

  10:33
LONDÝN - Česká tenistka Petra Kvitová zakončila rok na šestém místě světového žebříčku. Oproti loňsku si tak v pořadí WTA o dvě pozice polepšila. Mezi muži je dva týdny před koncem sezony Tomáš Berdych stále sedmý.

Kvitová vyhrála turnaj v Tokiu. foto: ČTK/APReuters

Třiadvacetiletá Kvitová uzavřela sezonu v nejlepší desítce potřetí za sebou. Jejím maximem je druhé místo z roku 2011, kdy vyhrála Wimbledon i závěrečný Turnaj mistryň, na němž letos skončila v semifinále.

Druhou nejlepší českou tenistkou v pořadí je Lucie Šafářová na 29. místě, následují Klára Zakopalová (35.), Karolína Plíšková (67.) a Barbora Záhlavová-Strýcová (94.).

Jedničkou konečného žebříčku WTA je potřetí v kariéře Serena Williamsová. Dvaatřicetiletá Američanka letos získala jedenáct titulů včetně dvou grandslamových, když vyhrála 78 zápasů a prohrála jen čtyři. Navíc jako první tenistka v historii vydělala za jednu sezonu přes deset milionu dolarů.

Mužskému pořadí vládne nadále Španěl Rafael Nadal před Novakem Djokovičem ze Srbska. Z českých hráčů se do první stovky vešli ještě Lukáš Rosol (44. místo), Radek Štepánek (46.) a Jiří Veselý (87.).

Autoři: ,