Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kvitovou naháněli po Wimbledonu všude možně. Snad to Maki ustojí líp, říká o Vondroušové její kouč

Sport

  12:00
Paříž (Od našeho zpravodaje) - Stačily dva týdny nečekaně úspěšného pobíhání po pařížských antukových kurtech a bušení do chlupatých žlutých míčků. A z nesměle působící slečny, jež se dosud mohla zcela nerušeně procházet po Praze nebo po tenisových areálech, je rázem celebrita. Markéta Vondroušová, finalistka Roland Garros.

Markéta Vondroušová představuje talíř pro finalistku French Open. foto: ČTK

Místa pro zlepšení je tam stále hodně, mým cílem je elitní desítka, přeje si Vondroušová

Málokoho překvapí, když ji v následujících týdnech spatří v populárních televizních talkshow a její fotky se objeví na titulních stránkách časopisů. Vyrojí se nápadníci stojící o reklamní partnerství.

Taky v práci ztratí svůj klid. Fanoušci od ní budou žádat mnohem víc podpisů a rovněž další výtečné výsledky. Soupeřky se na ni pečlivě nachystají.

Zanedlouho dvacetileté dívce pomalu dochází, co všechno se v jejím životě změní.

Markéta Vondroušová po finálovém utkání

Zatímco dřív se po návratu z turnajů nepozorovaně přesunula z letiště domů, v neděli ji v Praze vítala horda reportérů. Při tiskovce v jejím klubu ČLTK na Štvanici před ní na stole trčela dlouhá řada nastražených mikrofonů.

„Snad jsem na zájem připravená. Moc nevím, co mě čeká, takže uvidíme. Ale určitě to zvládnu,“ řekla. „Pozornost nevyhledávám, spíš se jí bojím. Snad brzo utichne.“

Lidé z její blízkosti se neobávají, že jí náhle vykynutá sláva zamotá hlavu a přetvoří ji v nadutou primadonu. 

„Historie pamatuje řadu tenistek, které vystoupaly na vrchol a nedokázaly se na něm udržet. Po obrovském propadu se vrátily až za několik let,“ řekl Vladislav Šavrda, šéf ČLTK. 

„Doufám, že tohle Maky nepotká. Je celkem normální holka a vypořádá se s tím dobře.“

Její osobní manažer Jan Koukal tvrdí, že nebude třeba ji nějak uzemňovat: „Vznikne kolem ní velký humbuk, ale ona se nezmění. Jen musíme dát pozor, aby jí věci okolo nevzaly radost z tenisu.“

Gratulace Vondroušové po konci finále

Už jako žákyně a dorostenka, jež válcovala konkurenci na domácích i zahraničních dvorcích, zaujala neokázalým chováním bez povýšených manýr, nefintila se. Kromě rodičů ji usměrňovaly rady trenéra Jiřího Hřebce, který se řídí selským rozumem.

„Maky musí odrazit počáteční nápor, z pozvánek si vybírat a na prvním místě držet tenis,“ citovala jej ČTK. „Myslím, že s tím měla problém Petra Kvitová po prvním wimbledonském titulu. Naháněli ji všude možně.“

Vondroušová se pokusí nalézt rovnováhu mezi klidem na sportovní robotu a aktivitami, kterými si může přivydělat. 

Až teprve teď nemusí škudlit při plánování cest pro sebe i své pomocníky. S přítelem zatím bydlí ve skromném bytě 2+kk na Palmovce. Teprve nedávno jí Koukal zařídil na přejíždění z Prahy do Sokolova sponzorského bavoráka.

Byť po pařížském vandru mezi hvězdy nastal čas pro výhodné zpeněžení úspěchu, Koukal ani nadnárodní agentura Octagon, jež se o Vondroušovou stará, nehodlají nějak zvlášť kvapit. 

„Z marketingového hlediska její značka ohromně vyrostla,“ tvrdí manažer Koukal. „Ale čeká nás citlivá volba partnerů. Nejde jen o okamžité finance, ale taky o budování image.“

Markéta Vondroušová ve finále French Open

Klid. Žádné bláznění. Pěkně krůček po krůčku. Stejná strategie platí pro tenisové záležitosti.

Kouč Jan Hernych opakuje, že zručná levačka může porazit kteroukoliv sokyni. Zároveň ovšem vyzývá k trpělivosti a varuje: „To neznamená, že teď bude na každém grandslamu ve finále.“

Ve vyrovnané a široké konkurenci na WTA Tour se podobné tažení nemusí povést třeba několik sezon. Vondroušové by jistě ublížilo, kdyby si připouštěla tíhu očekávání, jež občas tak ochromuje Kvitovou.

Navzdory pařížské revoluci v její kariéře se s Hřebcem a Hernychem zaměří na postupné vybrušování hry. Sobotní finále ukázalo, že by se jí hodil hlavně pádnější servis. Celkově by ráda působila na kurtu agresivněji.

Další šichtu podstoupí s kondičním specialistou Michalem Vágnerem, jenž přestavuje její tělo, aby vydrželo veškerou námahu. 

S lékařem Vlastimilem Voráčkem pro ni vybrali vhodné vložky do bot. Snaží se upravit pozici jejích ramen, aby zbytečně nepřetěžovala některé svaly. 

Vondroušová dře na posílení lýtek a zpevnění kotníků. Cíl je jasný: Co nejvíc snížit riziko zranění.

„Vždyť jsem zatím ani jednu sezonu nedohrála až do konce,“ říká tenistka. „Doufám, že to v letošním zápřahu zvládnu.“

Markéta Vondroušová a Ashleigh Bartyová před finálovým zápasem French Open
Markéta Vondroušová se raduje z postupu do finále French Open.

Sláva. Peníze. Body. Trofeje... Vondroušová se jich rozhodně nevzdává. Ale aby se k nim mohla přiblížit, neobejde se bez zdraví. 

Je správné, že o něm mluví a dbá o ně. Zůstane-li fit a zachová-li si rozumnou mysl, účast ve finále Roland Garros 2019 třeba jednou přebije výraznější životní úspěch.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...